Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studiranje

Zagreb dobiva moderne studentske domove i fakultete

zgrada
Foto: Projekcija
1/7
Autori: Stjepan Bubalo, Sandra Golemac
11.01.2015.
u 13:00

Domovi Cvjetno i Stjepan Radić bit će preuređeni već do nove akademske godine u listopadu i u njima će troškovi za režije biti smanjeni do 40 posto

U samo tri mjeseca, na ljeto ove godine, trebala bi se obnoviti čak dva studentska doma, onaj na Savi i u Cvjetnom naselju. Ako sve prođe u redu s javnom nabavom, kaže sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović, ovaj dugoočekivani projekt napokon se počinje realizirati u srpnju, kada se studenti isele, i trebao bi biti gotov do listopada.

Termalni izvori

Vrijednost investicije je oko 270 milijuna kuna.

– Ako smo dom Ante Starčević mogli 2003. godine obnoviti u četiri mjeseca, moći ćemo i ovo. Današnja je tehnologija toliko napredna da se sve može - poručio je Pejo Pavlović.

Potpuno će se, naime, obnoviti osam paviljona u Cvjetnom naselju.

–Treba sve promijeniti, od instalacija, namještaja, pročelja do okoliša. Dio tih paviljona je obnovljeno krajem osamdesetih godina, a na nekima se nije radilo više od 60 godina. Dug je to period - istaknuo je sanacijski upravitelj SC-a.

U domu Stjepan Radić na Savi obnovit će se sedam starih paviljona, a jedan prizemni dio s dvadeset soba će se potpuno prilagoditi osobama s invaliditetom.

Foto: Luka Klun/PIXSELL

–Sve će se obnoviti prema visokim standardima energetske učinkovitosti. To bi trebalo smanjiti troškove i do 40 posto - rekao je Pavlović.

Nakon velikog projekta obnove, kako doznajemo, studentski dom Stjepan Radić i Kineziološki fakultet spojit će se na tri termalna izvora na Mladosti, što će im smanjiti troškove grijanja i do čak 70 posto. Upravo na području zapadnog kampusa, gdje su trenutačno Kineziološki fakultet, studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno, gradit će se moderan sportsko-edukacijski centar, a kao autori najboljeg rješenja, prije nepunih mjesec dana, izabrani su Studio XXL te Vedrana Senečić i Željko Katalinić.

Osim toga, budući studenti Biološkog, Geografskog i Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), umjesto u sadašnjim prostorima, nastavu će pohađati u modernom staklenom zdanju koje bi se za dvije do tri godine trebalo početi graditi uz postojeće zgrade PMF-a na Horvatovcu (Šalata).

Nove zgrade

Za najbolje arhitektonsko rješenje odabran je prije dva mjeseca projekt slovensko-hrvatskog tima Bevk Perović arhitekti i X.3.M. Studenti Agronomskog i Šumarskog fakulteta za godinu dana, umjesto sadašnjeg restorana koji se nalazi u podrumu stare zgrade, dobit će novi, stakleni restoran među borovima unutar kampusa u Maksimiru. Za restoran vrijedan 7,8 milijuna kuna u travnju prošle godine je položen kamen temeljac.

A na Zmajevcu će se, u sklopu sjevernog kampusa, graditi zgrada Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Za arhitektonsko rješenje modernog kompleksa u zelenim tonovima prije nekoliko dana je nagrađen arhitekt Dražen Juračić. Studenti će, tako, najkasnije do 2017. godine, nakon čak 22 godine u neadekvatnim prostorima, dobiti novu zgradu fakulteta.

Komentara 4

BO
bolesnodrustvo
20:55 11.01.2015.

Zagreb dobiva moderne studentske domove i fakultete - kako bi bilo lijepo čitati da je napisano u prošlom vremenu.

Avatar d-ano
d-ano
15:24 11.01.2015.

Na kraju studija bice dobri za izvoz,,dobra ideja za Startttttttt Appppppppp,,,najprijed politicki izvoznici,,,,,,

Avatar salko1951
salko1951
16:44 11.01.2015.

A posla nigdje na vidiku!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije