Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na posao na dva kotača

Zagreb brani prvo mjesto u bicikliranju

13.02.2015., Zagreb - Svjetski dan zimskog bicikliranja na posao mnogi su gradjani obiljezili odlaskom biciklom na posao. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
04.02.2016.
u 18:09

“Winter Bike to Work Day” globalni je projekt pokrenut u Kanadi prije četiri godine, a Zagreb je lani debitirao.

Svjetski dan zimskog bicikliranja na posao lani je privukao toliko građana da je Zagreb bio prvi grad u svijetu po odazivu na akciju kojoj je cilj potaknuti ljude da voze bicikl i po hladnijem vremenu, kako radi zdravlja tako i zbog očuvanja okoliša. Ove se godine akcija organizira 12. veljače, a prijave su već otvorene.

– Naravno da svatko može otići biciklom na posao i bez akcije ili bilo kakve registracije, ali na ovaj način zajedno šaljemo poruku te potičemo malo natjecanje među gradovima diljem svijeta – objasnio je Marko Stančec iz Sindikata biciklista koji također podržava ovu akciju.

“Winter Bike to Work Day” globalni je projekt pokrenut u Kanadi prije četiri godine, a Zagreb je lani debitirao.

– Gradom je tada bicikliralo oko 1000 vozača, a ove ih se godine prijavilo već 250 u prvih nekoliko dana – rekao je Stančec te istaknuo kako će Sindikat biciklista pripremiti i doručak za sve vozače na dvije lokacije u gradu. Također, u 17.30 sati će ispred Hrvatskog narodnog kazališta krenuti povorka središtem grada pod nazivom “Zimska kritična masa” s ciljem upozoravanja na važnost biciklista i vožnje biciklom.

Prijave se primaju na stranici winterbiketoworkday.org, a osim kratke registracije svaki građanin može ispuniti i anketu o uvjetima za biciklizam u gradu. •

Komentara 4

LR
ludjacki_razuman
10:55 05.02.2016.

Lijepo povremeno vidjeti i neku lijepu vijest...

TH
than
01:41 06.02.2016.

Zagreb i biciklizam ?!?! Ovo je neka posebna sala.... Staze su lose uredjene, pa malo saltaju i ulaze u pjesacku zonu, pa izvan nje.... A kako se spominje HNK, bas me zanima kako ce ta povorka krenuti i kojim putemm da ne prekrsi niti jedan zakon. E, nece moci, jer je Zagreb uzas sto se tice bicikla....

DU
Deleted user
07:56 08.02.2016.

Eh, nažalost kad se preuređuju stare prometnice, ne razmišlja se o biciklistima niti pješacima, pa je vrlo često na mjestu pješačkog/biciklističkog stup od rasvjete, kante za smeće i slično :( Volim se voziti biciklom, ali treba još puno poraditi na stazama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije