Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRODOŠLI U 'DAMASK'

Neobičan kafić: ovdje kavu piju i svećenici i alternativci

23.01.2015., Zagreb - Krscanski kafic Damask u Radicevij ulici vlasnika Tomislava Mihaca Kovacica. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/5
Autori: Petra Balija, Sandra Golemac
24.01.2015.
u 12:00

Uz čaj, pivo, kavu ili pikado ovdje se lista i literatura vjerske tematike

Kod njih kavu piju i alternativci i svećenici. Do njih vodi sedam stuba. Toliko je dana Bog stvarao svijet. A ta brojka simbolična je za jedan mali prostor, skriven na vrhu Radićeve ulice, koji na prvu ostavlja dojam da se radi o još jednom klasičnom kafiću.

Sviraju u punk sastavu

Ima sve što treba - stolove, stolce, šank, slike, aparat za kavu, pikado, 22 vrste piva, 16 vrsta čajeva, hranu pa čak i čokolino za najmlađe. No, rijetki će uočiti naslove knjiga koje se nalaze na policama male biblioteke u jednom kutu kafića. "Zašto se trebam zvati kršćaninom", "Otpusti svoju prošlost", "Križarski ratovi" i "Padre Pio" samo je dio literature koja se u kafiću "Damask" može prelistati uz kavu ili iz koje se može naći duhovna tema za razgovor s osobljem. A osoblje su - vlasnici kafića Ana i Tomislav Mihac Kovačic. Zanimljiv je to i neobičan bračni par. On je ekonomist, a ona učiteljica. Kada nisu u kafiću, sviraju u kršćanskom punk sastavu Božje ovčice i pjevaju o Isusu, ljubavi prema Mariji i mržnji prema grijehu. Sviraju na festivalima, u manjim mjestima, ali i u zatvorima.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– Ne skrivam to što jesam. Odrastao sam u kršćanskoj obitelji i to je dio mene. Taj smo duh supruga i ja prenijeli u kafić. Održali smo mnogo koncerata, a otvorenje kafića je, tako reći, naša nova misija. Otvoreni smo za sve pa rado s gostima porazgovaramo o raznim temama istaknuo je vlasnik Tomislav Mihac Kovačic, te dodao kako su kafić otvorili u studenome i da im dolaze gosti iz cijeloga svijeta, od Čilea i Perua do Švedske i Sirije.

Želja im je da to bude opušteno mjesto susreta i prijateljstva. Organiziraju i tematske večeri, kvizove, umjetničke susrete, prezentacije, svirke, ali i programe za djecu, za koju su napravili i pravi kutak. Ni interijer kafića, a ni osoblje nije nametljivo. O religiji uvijek rado razgovaraju, ako ih gosti što pitaju.

Zabranjeno pušenje

A jedno od najčešćih pitanja je – smije li se u kafiću pušiti i po čemu je dobio ime. – U kafiću je zabranjeno pušenje, a naziv je dobio po jednom od najstarijih živućih gradova, otamo je potekla civilizacija, a i sveti Pavao bio je na putu u taj grad kad se obratio – objašnjava Tomislav.

Osim kutka za djecu, kafić je otvoren i za kućne ljubimce, a u ponudi imaju i hranu. – Imamo male snackove, koje moja Ana najbolje radi, a kod nas mogu jesti i vegani. Za sve koji su netolerantni na laktozu imamo sojino i rižino mlijeko za kavu – kaže Tomislav. Kao što i na računu piše, vlasnici se vole pohvaliti da je "Damask" pravi kafić s dušom.

>>Tko jednom dođe, dođe i sto puta i uvijek nekoga dovede

Komentara 18

Avatar Milokliz
Milokliz
15:57 24.01.2015.

Ne puši se? Super. Literaturu ja svoju donesem lako.

VR
vrt
14:48 24.01.2015.

Prvom prilikom na kavu u Damask! : ) Bb!

PL
ploter29
20:43 30.01.2015.

kao stvoreno za picolov. te kad zajašu ne skidaju se lako sa sedla....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije