Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uređenje mesničke

Za sigurnost vozača i pješaka postavljaju ležeće žmigavce

28.09.2014., Mesnicka, Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic u obilasku Mesnicke ulice koja se vec tri mjeseca obnavlja.  Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/2
30.09.2014.
u 09:30

Uređaji, ležeći katadiopteri, pomagat će pješacima i vozačima pri slabijoj vidljivosti, ali i noću, kad će razlika između pješačke i prometne zone biti uočljivija.

Dvjesto tisuća kuna – toliko je od ukupno uloženih 10 milijuna kuna, koliko je izbrojeno za rekonstrukciju Mesničke ulice – uloženo u nabavu ležećih katadioptera.

Riječ je o uređajima koji će građanima, prije svih vozačima, jamčiti sigurnost u slabijim vremenskim uvjetima, kada je vidljivost smanjena, ali i noću kada će uz pomoć uređaja razlika pješačke i prometne zone u novouređenoj ulici biti uočljivija.

Naime, rekonstrukcija dijela ulice, dijela zaštićene jezgre Gornjega grada, završila je i prije obećanog roka, a u promet će biti puštena u petak u 22 sata. Za svaki uređaj koji će vozačima svakih nekoliko sekundi signalizirati granicu iz gradske je blagajne izbrojeno 500 kuna, a slični uređaji koriste se u brojnim europskim metropolama i jasnija su signalizacija i vozačima i pješacima.

Katadiopteri će biti na svakih pet metara.

– Po noći će žmigati kao žmigavci i označavati granicu nogostupa i prometnice – poručio je gradonačelnik Milan Bandić zadovoljan realizacijom projekta koji drži dokazom da se Zagreb pretvara u europsku metropolu. Uz te solarne uređaje, sredinom Mesničke postavit će se mjerni distanceri koji će zamijeniti uobičajene iscrtane trake za oznaku lijevog i desnog kolničkog traka.

>>Mesnička ulica otvara se 3. listopada

>>Pješaci i vozila u istoj razini, bez oznaka za kolnik i nogostup

Komentara 16

Avatar comandante
comandante
10:18 30.09.2014.

Sjajan izum su ti žmigavci, vidio sam ih u Portorožu, nesmetaju a jasno su vidljivi, trebalo bi ih postaviti na sve prometnije ceste i pješačke prijelaze kao one u Savskoj npr

Avatar pozitiva
pozitiva
10:16 30.09.2014.

Vozaci bi u suradnji sa Hak-om trebali traziti reviziju postavljanja neprimjerenih i opasnih uspornika diljem grada. Pitam se gdje su prometni strucnjaci i vozacke udruge.Toga nema nigdje vani. Za usporavanje prometa postoje sigurnija i modernija rjesenja. Ali kod nas na djelu je Inflacija Pameti.

NO
nonoinoq
14:01 30.09.2014.

Nenametljivo, a opet jasno vidljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije