Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudski sporovi

Za Kulušić i Lapidarij traži nadoknadu od 
340 milijuna kn

14.03.2015., Zagreb - Zagrebacki kultni klub Kulusic.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
31.03.2015.
u 09:30

Parnicu protiv Grada zbog izgubljene dobiti Mitak je izgubio, dok protiv Ministarstva pravosuđa i dalje traje

Trinaest godina od zatvaranja kultnih zagrebačkih klubova Kulušić i Lapidarij njihov posljednjih zakupac, poduzetnik Mladen Mitak, tj. njegova tvrtka Selecta International d.o.o. na Općinskom građanskom sudu nepravomoćno je izgubila parnicu protiv Grada Zagreba koji je Mitak tužio zbog višemilijunskog gubitka jer mu nije produljen ugovor o zakupu nakon njegova isteka 1999.

Riječ je o vrtoglavom iznosu od čak 326,641.017,76 kuna. Naime, Mitak je tužbom od Grada Zagreba tražio oko 6,5 milijuna kuna koje je, tvrdi, uložio u dva kluba kada je u rujnu 1994. potpisao ugovor o zakupu poslovnog prostora. Prema ugovoru, navodi se u tužbi, Grad mu je nakon isteka petogodišnjeg trajanja ugovora bio dužan ponuditi klubove ponovno u zakup, no to nije učinio.

Nije ničim dokazao

Mitak je, prema tome, stekao pravo obnove ugovora i to po jednu godinu za svakih uloženih 50.000 DEM, a prema njemu, klubovi su trebali biti u njegovu najmu još gotovo 35 godina. Stoga je tužbom od Grada tražio još 320,159.380 kn na ime izgubljene dobiti. Grad je na sudu osporavao te zahtjeve po više osnova. Sud je pak utvrdio da Grad posljednjem zakupcu kultnih klubova nije dužan ni lipe, a ako drugostupanjski sud potvrdi ovu odluku, Mitak će morati platiti 1,5 milijuna kuna sudskih troškova. U obrazloženju ove odluke sutkinja navodi kako je 1997. stupio na snagu Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za jugoslavenske komunističke vladavine i prostor u Habdelićevoj ulici, u kojoj se nalazio Lapidarij, vraćen je Zagrebačkoj nadbiskupiji. Prostor u Hrvojevoj ulici, gdje je bio Kulušić, postao je državno vlasništvo nakon što je 2008. odbijen zahtjev Hrvatskog sindikata pošta da se prostor vrati njima.

Grad stoga Mitaku nije ni mogao obnoviti ugovor, a uloženo, smatra sutkinja, eventualno treba tražiti od novih vlasnika prostora.Isto tako, Mitaku je odbijen dio tužbe u kojem traži 320,159.380 kuna, a sutkinja je napomenula kako on nije ničim dokazao visinu zahtjeva za izgubljenu korist jer se ona ne dokazuje proizvoljnim navođenjem paušalnih dnevnih prihoda za svaki klub. No, ovo nije jedini postupak koji Mitak vodi zbog Kulušića. Tužio je i Ministarstvo pravosuđa od kojeg traži 14,753.800 kuna i to zbog izgubljene dobiti za Kulušić od 4. 12. 1999. do 31. 7. 2002. U tom se periodu vodio prekršajni postupak protiv Mitaka i bila mu je zaplijenjena audiooprema iz Kulušića pa nije mogao raditi. Taj je postupak na kraju otišao u zastaru. Osim za oštećenu opremu, tužbom traži i da mu Ministarstvo nadoknadi i izgubljenu zaradu od 969 dana - 14,8 milijuna kuna.

Nije mu žao upravljanja

Ove sudske postupke Mitak nije želio komentirati, no ističe da mu nije žao što je unajmljivao te prostore jer su dio zagrebačke kulture koja je, nažalost, ugašena.

– Ponosan sam na upravljanje tim prostorima i na dio zagrebačkog noćnog kulturnog života te smatram kako smo mnogim sastavima koji sada sviraju mi bili prvi poligon za koncerte. Što se tiče ekonomskih odnosa, oni su uvijek bili upitni i različite grupacije imaju svoje vizije preuzimanja i zauzimanja poslovnih prostora. Naravno da Grad Zagreb kao tadašnji najmodavac ima svoje ideje i “igrače”, a kojima se nemoguće zamjeriti. No, ako ipak ne date da vam se baš sve otme što ste stvarali, to nikada ne izlazi ekonomski na dobro. Grad Zagreb „jak“ je igrač i suđenje protiv njega, ma kako vi imali jasne i decidirane ugovore, vještačke nalaze i slično, u svakom slučaju poprima oblike veoma jasnog „slobodnog sudačkog uvjerenja“ – kaže Mitak.

Ključne riječi

Komentara 2

DA
dastipci
09:06 01.04.2015.

zbog nečijeg šlamperaja, sporosti sudova a čini se ponajviše pomanjkanja volje za rješavanjem takvih slučajeva puno zagrebačkih prostora (vjerujem kako je to praksa i u ostatku naših gradova) zjapi prazno i propada. spomenuću uz gore navedene još samo jedan kavana korzo

Avatar fidelio
fidelio
07:35 01.04.2015.

Sudske postupke Mitak nije htio komentirati, osim kroz dva plaćena oglasa u Večernjaku :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije