Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odvajanje smeća u španskom

Za isti otpad dali su nam kante različite boje i na njih stavili uputstva za upotrebu

02.03.2017., Zagreb - U ulici Milana Resetara postavljeni kontejneri za razvstavanje otpada. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
06.03.2017.
u 13:30

Stanovnici prvo moraju proučiti što, kamo i kako staviti. Srećom za njih, s jednom kantom, i to onom plavom za papir, nemaju problema

Vrlo korisni, ali „do zla boga zbunjujući“. Tako stanari u Ulici Milana Rešetara u Španskom opisuju nove kontejnere koji su im postavljeni nakon što su u kvartu prethodni zapaljeni. Čistoća je, kažu stanari, reagirala promptno, pa su već nekoliko dana nakon vandalizma u kvartu ponovo mogli odvajati otpad u novopostavljene kante, što im je, kažu, važno. Ali kad dođu pred četiri kontejnera, prvo dobro moraju proučiti što, kamo i kako staviti.

Plavi za papir jednostavan je, govore, kao i onaj sa žuti za plastiku. Ali još jedan žuti i jedan zeleni na kojima piše da su i za plastiku i metal, stvaraju stanarima priličnu zbrku.

Nekima trebaju i naočale

–Iskreno, za ovaj zeleni isprva sam mislila da je za staklo jer na poklopcu ima rupe za boce, a i zelena kanta na zelenom otoku znači „staklo“. Tek poslije vidjela sam na njemu naljepnicu „plastika i metal“, ali nisam znala je li u redu da bacam i u ovaj, primjerice, čašice od jogurta ili to moram u onaj na kojem isključivo piše „plastika“.

Tek sam onda primijetila da su na kontejneru i upute što se može, a što ne može baciti. Pa mi onda opet nije jasno zašto su postavljena tri kontejnera za plastiku, a samo jedan za papir – požalila se Svjetlana Balen iz Rešetarove otkrivajući tako „muke stanara po kontejnerima“.

Njezina susjeda Biljana Galić mora izvaditi naočale dok se približava kantama, ne bi li pročitala što kamo smije i treba odložiti. Zna, rekla je, da inače u žuti kontejner ide plastika, ali budući da na njemu piše i „metal“, naočale uzme da ne baci pogrešno smeće jer odvajanje otpada, ako će u konačnici sve otići u istu kantu, nema nikakvog smisla.

– Gledala sam neki dan mogu li i bočice od dezodoransa baciti, budući da je isto riječ o metalnoj ambalaži, ali nisam našla na popisu da se smije. Sad nosim konzerve od pašteta, pa da vidim može li se to – rekla je Biljana Galić.

Kao i njenu susjedu, priznala je da i nju boje i namjene kontejnera na zelenom otoku na početku Rešetarove poprilično zbunjuju.

– Naviknut ćete se, hvala bogu da ih je što više. Dvaput ćete pročitati i treći put ćete znati što baciti – dobacuje gospođama Josip Hrženjak, koji je na zeleni otok došao odložiti papir.

Isto misli i Željko Pinterić, koji kaže kako boje i namjene kontejnera nisu najveći problem, veći je problem činjenica da se ne prazne na vrijeme.

– Ove, koji su sad sporni, platili smo mi Zagrepčani. Baš kao i one koji su zapaljeni, baš kao što plaćamo odvoz smeća, koje se sa zelenih otoka vozi otprilike svake prijestupne godine – oštar je bio Pinterić, koji je, kako je rekao, kombinirane kontejnere „plastika plus metal“ vidio već i drugdje po gradu.

Da nije riječ o novoj praksi, potvrdila je i Mirella Strenja iz Čistoće.

Smiju limenke i konzerve

– U spremnike za odvojeno skupljanje otpadne plastike građani mogu odložiti i metalnu ambalažu, odnosno limenke od pića i konzerve od hrane. Ostali metalni otpad potrebno je odložiti u reciklažno dvorište – objasnila je M. Strenja pa dodala kako se metalna ambalaža, koja uključuje limenke s ostacima boje, lakova i ulja, boce i limenke od zapaljivih i eksplozivnih tekućina, boce i limenke pod tlakom treba tretirati kao opasni otpad te odložiti u reciklažno dvorište Susedgrad – Stenjevec u Gospodskoj ulici 20, u ono u Španskom u Ulici Dobriše Cesarića 2a ili u mobilna reciklažna dvorišta. 

Komentara 5

NE
Neutralac
21:19 06.03.2017.

Lektori gdje ste? Ne kaze se "Uputstvo" nego "Uputa".....

HE
herojulice
10:12 07.03.2017.

Tko će platiti odvoženje otpada do reciklažnog dvorišta?

DO
domxerex
14:00 06.03.2017.

Mislim da ovdje novinar opisuje svoj slučaj nesnalaženja po principu ; "doktore, imama prijatelja i jako ga peče dolje ..."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije