Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majka Božja Lurdska

Za crkvu koja se gradi od 1936. Grad daje 2,49 milijuna kuna

crkva lurdska
Foto: zg-nadbiskupija.hr
1/2
02.05.2016.
u 08:00

Franjevci su se obratili za pomoć za dovršetak lurdskoga svetišta u Vrbanićevoj 35

Franjevački samostan Majke Božje Lurdske dobiva od Grada Zagreba novčano “pojačanje” za dovršetak crkve Majke Božje Lurdske u Vrbanićevoj 35, koja pripada Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja, i koja se, s prekidima, gradi već 80 godina, a o nastavku cjelovitog uređenja odlučeno je 2014. godine.

Iz gradskog proračuna dodijelit će se, tako, 2.494.664,26 kuna, s uključenim PDV-om, da bi se, prema prijedlogu Samostana, pripremilo gradilište, obavila demontaža i rušenje, izveli izolaterski radovi i toplinska izolacija, izmjestilo krovne kupole i izvelo ventilaciju, kao i zidarske, bravarske, stolarske, strojarske i gipskartonske radove, a platiti treba i elektroinstalatere.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/Pixsell

U samostanu Majke Božje Lurdske navode kako je projekt velike crkve s kriptom zamišljen još 1936. kad je temeljni kamen blagoslovio blaženi kardinal Stepinac, a od 1937. je crkva središte lurdske pobožnosti u Zagrebu i okolici. Nakon II. svjetskog rata dovršetak svetišta je onemogućavan, iako malo obnovljen 1971., no liturgije su i dalje u za to neprikladnoj kripti.

Komentara 32

JA
janko23
14:04 02.05.2016.

Jeste li se ikad vi pljuvači po Crkvi zapitali kako to da se mentalni sklop koji posjedujete razvio samo na području zapadnog kulturnog kruga, oblikovanog od te iste Crkve koja je tobože samo unazadila civilizaciju? A skloni ste govoriti o kakti izmanipuliranim vjernicima...

Avatar Getrib
Getrib
12:16 02.05.2016.

Konačno su došla bolja vremena nakon 80 godina.

TR
tragurion1954
11:35 02.05.2016.

Čudni su ovi komentartori koji su protiv završetka ove izuzetne crkve. Pitaš se otkuda toliko protivnika crkve? Ova nezavršena crkva je trebala biti arhitektonska ljepotica Zagreba, Projektant je bio čuveni Jože Plečnik, koji je taj projekt prihvatio na zamolbu Ivanaa Meštrovića. Bivši režim je na to gledao poput većine komentatora, nije dozvolio završetak prema Plečnikovu projektu. Pitam protivnike ovog projekta: što turisti dolaze vidjeti u Zagrebu ali i drugdje u Hrvatskoj? Pa naravno, prvo u crkve!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije