Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
interventni tim

Ovako će se u gradu boriti protiv vandalizma grafita

20.08.2014., Zagreb - U najduzoj zagrebackoj ulici - Ilici, na potezu od Frankopanske ulice do Trga bana Jelacica gotovo da nije moguce pronaci zid, fasadu ili izlog koji nije ukrasen grafitima.   Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
25.08.2014.
u 12:00

Uhvati li se grafiter, može ga se kazniti plaćanjem troška bojenja čitavog pročelja ili korisnim radom. Planira se i karta grafita po kvartovima

Ljubavne izjave, prijetnje, prozivke, sve su to poruke grafitera koji često svoje mišljenje izraze na fasadama i tako naprave štetu. Boriti se protiv njih teško je, počinitelji se rijetko pronađu i kazne, a prema istraživanju Instituta za turizam, od 1832 ispitana stranca njih dvije trećine ističe grafite kao jedan od najvećih nedostataka grada.

Mogu kazniti i medije

Zagreb bi se pak protiv ovog problema uskoro trebao početi boriti planski. Na prijedlogu programa za sprečavanje vandalskog grafitiranja radi se već duže vrijeme, a konačna verzija donosi i nove mjere koje bi trebale kazniti počinitelje, ali i napraviti registar počinitelja. Tako bi se, prema prijedlogu radne skupine koja je strategiju osmislila, grafitera moglo kazniti i sa 500 sati društveno korisnog rada, no prije toga država bi morala donijeti zakon o grafitima koji radna skupina predlaže.

Foto: Kristina Franić

Grafika: Kristina Franić

– Postoje kamere i policijski nadzor. Protiv vandala se već borimo, no ne možemo sve počinitelje pronaći ni kazniti. Zbog toga su nam potrebne nove mjere koje bi bile učinkovitije – kazao je Mate Kraljević, član radne skupine.

Prema prijedlogu, osoba može biti kažnjena podmirivanjem troškova uklanjanja grafita ili određenim brojem sati društveno korisnog rada, a ako se kazne izriču u obliku podmirivanja troškova uklanjanja grafita, onda se kao trošak mora uzimati bojenje čitavog pročelja, a ne samo premazivanje grafitiranog dijela pročelja.

– Zakonska je obveza suvlasnika zgrada da osiguraju novac u pričuvi između ostalog i za grafite, ali treba kazniti i počinitelje – dodao je Kraljević.

Predlaže se i formiranje interventne ekipe koja bi grafit uklonila u što kraćem roku.

– Grad će dati obvezu jednoj od podružnica Zagrebačkog holdinga da formira interventnu ekipu za uklanjanje grafita koju će činiti postojeći zaposleni u toj podružnici – piše u prijedlogu.

Mogli bi stradati i mediji koji potiču umjetničko grafitiranje, ali i oni koji privatne zidove odrede kao plohe za to.

– Odlukom o komunalnom redu Grad može donijeti odredbu prema kojoj će se medijsko ohrabrivanje grafitiranja i kvalificiranje grafita kao „umjetničkih djela" smatrati prekršajem. Također će se prekršajem smatrati određivanje zidova privatnih nekretnina kao površina na kojima je dopušteno grafitiranje ili će se za to odrediti naknada kao i za privatne reklamne površine – prijedlog je radne skupine.

Nova rasvjeta i kamere

Planira se i izrada karte grafita po gradskim četvrtima kako bi se jednostavnije moglo uhvatiti počinitelje, a prema podacima iz nje planira se i postavljanje rasvjete te nadzornih kamera tamo gdje su grafiti češća pojava ili postoji informacija da se na tom mjestu često kreću pripadnici subkultura koji crtaju grafite.

Komentara 20

IV
ivannovakw
12:56 25.08.2014.

Zagreb je postao pravi turistički grad, lijepe zgrade i uređena pročelja su također Zagrebova turistička ponuda. Grafiterskim škrabotinama se mora stati na kraj!

TR
Trnjanec
12:09 25.08.2014.

Dragi moji Zagrepčanci, kada ste zadnji puta vidjeli policiju u gradu? Posebno kad padne mrak? Jer ja ih baš i ne viđam. Kao da u gradu ne postoji nikakva policija i nikakve patrole.

IV
ivannovakw
13:02 25.08.2014.

Bio sam nedavno u Beogradu koji je užasno izgrafitiran grad, čak gore i od Zagreba te sam primijetio jedan isti potpis, tag na pročeljima u Beogradu koji se može vidjeti i u centru Zagreba. Sad da li taj lik kojii unakažava pročelja Beograda i Zagreba Beograđanin ili Zagrepčanin nemam pojma, ali očigledno je da su pojedini grafiteri potološki opsjednuti da obilježavaju svojim škrabotinama gradove u koje putuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije