Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi prilog urbanoj baštini Zagreba

Za Arhitektonski atlas pet je godina obilazio grad i slikao građevine

19.07.2009., Zagreb - Ilustracija za arhitekture u Zagrebu. Zagrebacka  katedrala. Photo: Goran Jakus/24sata
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/4
25.02.2015.
u 09:00

Profesor s FF-a Dragan Damjanović prošao i kvartove u kojima nikad dotad nije bio

Oko tisuću ilustracija i fotografija. Obrada točno 850 objekata koji su obilježili zagrebačku arhitekturu. Najkraći je to prikaz knjige "Zagreb – arhitektonski atlas" u izdanju AGM-a, koja će se ovih dana naći na policama knjižara. Želeći prikazati kako je zagrebačka povijest utjecala na arhitekturu grada, autor Dragan Damjanović pet je godina obilazio grad kako bi fotografirao i vidio sve zgrade koje je stavio u atlas na 400 stranica.

Katedrala najvrednija

Mladom profesoru s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta ovo je već peta objavljena knjiga, a najpoznatiji je kao autor koji se bavio ostavštinom arhitekta Hermana Bolléa, zaslužnog za današnji izgled katedrale.

Katedrala je ujedno i najvrednija građevina u povijesno-arhitektonskom smislu i njoj sam u knjizi posvetio najviše pažnje. Ujedno je to i najslojevitiji objekt, u jezgri je srednjovjekovan, a istodobno je važan spomenik neogotike 19. stoljeća – kaže Damjanović te dodaje da je sam fotografirao većinu ilustracija u knjizi. Posjetio je tako i one dijelove grada u kojima dosad nije zalazio pa su ga zainteresirale stare vile na Gornjem Prekrižju, vila Pongratz u Mikulićima, kao i crkve u Markuševcu, Granešini...

– Posebno je zanimljiva vila Fuhrmann arhitekta Stjepana Planića. Njen specifični kružni tlocrt proizlazi iz činjenice da je projektirana za osobu s invaliditetom, zagrebačkog poduzetnika Žigu Fuhrmanna, sredinom 1930-ih godina. Smještena je na Gornjem Prekrižju i jedan je od najranijih primjera namjenski sagrađenog objekta – rekao je Damjanović.

Korisno i turistima

"Zagreb - arhitektonski atlas", dodaje autor, prvi je vodič kroz povijest zagrebačke arhitekture koji cjelovito i ekstenzivno obrađuje sve dijelove grada i sve epohe koje su obilježile njegov razvitak. Na jednom je mjestu obrađena povijest zgrade, zabilježen arhitekt, je li tamo živjela koja povijesna osoba, u koliko se faza gradila... Građevine su podijeljene u 11 poglavlja, prema gradskim područjima, no najviše se orijentira na centar. Uz svako je područje i karta s naznačenim lokacijama građevina. Namijenjen je Zagrepčanima i turistima, košta 190 kuna.

>>I Grad se uključio, za obnovu Katedrale daje milijun kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije