Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad izdvojio 81 milijun kuna

Za 96.584 učenika paketi novih i rabljenih knjiga

26.08.2015.
u 13:05

Ušteda na knjigama je velika pomoć roditeljima, trošak je sad jedino za pribor od 300-injak kuna

"Cvrkut riječi", "Glazbeni krug" te "Moj sretni broj". Naslovi su to osnovnoškolskih udžbenika koji od jučer čekaju učenike na njihovim klupama. Naime, distribucija besplatnih knjiga za osnovne škole je završena, svi su izdavači dostavili naslove na vrijeme i škole su se već počele pripremati za novu školsku godinu.

Gotova distribucija

– Sada kad smo dobili knjige slažemo pakete za učenike u kojima će pola knjiga biti novo, a pola će biti rabljeni udžbenici – rekla je Vesna Vrbanović, ravnateljica Osnovne škole Pavleka Miškine u kojoj je gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima nadgledao distribuciju besplatnih udžbenika kojima se najviše raduju roditelji malih Zagrepčana. Među njima je i Ljubica Djaković, majka osmogodišnje Leoni, sedmogodišnjeg Leona i četverogodišnjeg Karla.

– Kći ide u 3., stariji sin sad kreće u 1. razred, a i mlađi će u školu za nekoliko godina. Besplatni udžbenici jako nam puno znače i ne znam kako bismo uopće skupili novac za njih. Ovako moramo izdvojiti 300-tinjak kuna za pribor – rekla je Ljubica Djaković čija djeca pohađaju Osnovnu školu Odra. A brigu zbog kupnje udžbenika prije školske godine imaju Velikogoričani Tomislav i Marina Grgurev, roditelji petašice Marte i prvašića Nike, koji u Velikoj Gorici nemaju besplatne knjige.

– Dva paketa udžbenika s omotima platili smo 2300 kuna, a tu su još i pribor, torbe... – rekli su roditelji iz Velike Gorice gdje se od danas pa sve do 4. rujna na prostoru ispred Pučkog otvorenog učilišta od 9 do 15 sati razmjenjuju rabljene školske knjige.

Zagreb solidaran

Osim 58.584 učenika zagrebačkih osnovnih škola, besplatne će udžbenike dobiti i 38.000 srednjoškolca za koje će distribucija završiti 4. rujna. Ukupno će se za knjige izdvojiti 81 milijun kuna, a osim učenika koji idu u školu u Zagreb, knjige će dobiti i učenici koji imaju prebivalište u Zagrebu, ali školu pohađaju u nekom drugom gradu. Također, naći će se i 2 milijuna kuna za knjige učenika iz Gunje, Vrbanja i Drenovaca, mjesta koja su prošle godine pogođena poplavama. Udžbenike će Zagreb, preko Caritasa, darovati i za 100-tinjak djece iz najugroženijih obitelji iz cijele Hrvatske.

– Zagreb pokazuje želju da bude solidaran te se trudimo i drugima pomoći – rekao je pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić. Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je pak kako ulaganje u znanje nema alternative prisjetivši se one stare: "Dajte mi znanje, dat ću vam imanje".

Komentara 12

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
19:32 26.08.2015.

I Vi vjerujete da su udžbenici koštali toliki iznos?!

HE
herojulice
20:09 26.08.2015.

Dragi roditelji, sve ste to već platili kroz razne namete a i oni koji još roditelji postali nisu.

Avatar liquidsky
liquidsky
19:30 26.08.2015.

Sama kupovina udžbenika od strane grada nije od jučer, u Zagrebu se to čini već dulje vrijeme. Točno je da je Bandić zaslužan za to, još iz vremena kada je u ime SDP-a upravljao gradom. Među građanima ima onih koji se zbog toga Bandiću klanjaju do poda i smatraju ga polubožanstvom, onih koji kupovinu udžbenika promatraju racionalno jer kao građani koji pune gradski proračun imaju pravo na takvu parcijalnu kompenzaciju sredstava i onih koji zbog golemog iznosa nabave udžbenika postavljaju dva pitanja: je li zaista bilo potrebno potrošiti toliki novac znajući da se velik dio tih udžbenika itd. u stvarnosti ne koristi u nastavi (kupuju se kompleti na čemu izdavači zarađuju, a svi znamo koliko se toga na koncu svake školske godine baci u smeće) i nije li Bandić možda od tih silnih milijuna kuna uzeo kakvu proviziju za sebe. S obzirom na istrage koje se protiv njega vode, to je sasvim opravdana sumnja. Udžbenici sami po sebi nisu problem, dapače. Sve ostalo jest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije