Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Za 30. rođendan zida u Branimirovoj oslikat ćemo ga novim grafitima

17.08.2016., Zagreb - Grafiteri Marko Boko i Boris Bare inicijatori su ponovnog oslikavanja zida u Branimirovoj. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/6
25.08.2016.
u 11:00

Stara tvornica Nada Dimić, pučka kuhinja, oblijepljeni napušteni izlozi.

I zid. To su četiri stvari koje će svakog Zagrepčanina, a i šire, asocirati na Branimirovu ulicu. Najviše zapravo zid s grafitima, koji je prošle godine djelomično srušen. No, i grafiti su izblijedjeli, a budući da nagodinu kultni zid slavi tri desetljeća, potaklo je to ulične umjetnike Borisa Baru i Marka Boku da organiziraju još jedno oslikavanje. Četvrto po redu.

Plus generacije 1999. i 2010.

Bare je javnosti najpoznatiji kao jedan od pokretača projekta “Pimp my pump”, a Boko je začetnik međunarodnog festivala “Grafiti na gradele” na Braču.

– Obojica već dovoljno dugo grafitima nastojimo promijeniti javni prostor svoga grada i upoznali smo priličan broj mladih umjetnika iz inozemstva, voljeli bismo okupiti većinu njih – kažu dečki koji će jedan vikend u svibnju nagodinu organizirati javno oslikavanje zida. Početna je ideja bila oživjeti Branimirovu, no kada su shvatili da se bliži velika obljetnica, odlučili su cijelu priču dodatno proširiti.

– Aktivirat ćemo cijeli prostor iza zida, na raspolaganju će nam biti četiri kolosijeka na koje ćemo dovesti vagone, a u svakome će biti organizirana druga aktivnost – ističu Bare i Boko. Tako će u jednom vagonu napraviti retrospektivnu izložbu fotografija u sklopu koje će prikazati sve faze zida, u drugom će biti restorančić, u sljedećem mini kinodvorana, dok će u jednom biti radionice za djecu. A planiraju i glazbeni program.

– Ideja je Zagrepčane aktivno uključiti u obnovu zida – objašnjavaju dodajući da će tako taj napušteni dio grada postati zanimljiv i turistima.

– Branimirova je prva točka s kojom se susretnu kad stignu u Zagreb, bilo da siđu s vlaka ili dolaze s Autobusnog kolodvora. Želja nam je da cijela ulica živne, a ne da Branimirova bude tek dvije tramvajske stanice između dva kolodvora – kažu dečki.

Izložba će biti prodajna, a novac će ići u humanitarne svrhe. Za oslikavanje zida okupit će sedamdesetak umjetnika, no prije nego što počnu s “poslom”, raspisat će i natječaj kako ne bi bilo uvredljivog sadržaja.

– Voljeli bismo da se na natječaj jave razne vrste umjetnika, od slikara, dizajnera, kipara, do arhitekata... U principu, sve što može biti na zidu, a da je intervencija u prostor, može proći – ističu Bare i Boko. Željeli bi okupiti i sve tri generacije umjetnika koji su zid oslikavali 1987., 1999. i 2010.

Prvotno je, podsjetimo, bio oslikan kao rezultat natječaja koji je organiziralo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) u povodu Univerzijade, a na njemu su svoj trag ostavili i akademski umjetnici, poput Julija Knifera, Zdenka Bužeka te Borisa Demura.

Samo za boje 50.000 kuna

Dvanaest godina kasnije, uz Dan borbe protiv zloporabe droga, Gradski ured za kulturu organizirao je akciju prebojavanja zida u kojoj je sudjelovalo 60-ak grafitera, među kojima i Slaven Kosanović Lunar. On se u oslikavanje uključio i treći put, 11 godina kasnije, u sklopu projekta Muzeja ulične umjetnosti, kada su se na zidu našli radovi i danas popularnih Lonca te Stipana Tadića. Neki od tih umjetnika oslikat će, nadaju se Bare i Boko, kultni zid i ovaj put. A njih sad čeka traženje sponzora s obzirom na to da će samo boje koštati – 50.000 kuna.

Komentara 5

PA
Pajkoslava
12:04 26.08.2016.

Svakako sam za to da se taj zid dovede malo u red i osvježi. Ali ovaj put pripazite ipak na sadržaj, jer poneki grafiti koji su sad tamo iskazuju nasilje i pornografiju. Dragi umjetnici, možete vi i bolje od toga. Taj zid ne gledaju samo oni 18+

MT
mtintilinic
06:45 26.08.2016.

Zanimljivo je da će oslikavanje biti baš u svibnju, kada su lokalni izbori... Bit će da Bandit već sad planira predizborne aktivnosti, "uljepšavanje grada" i tome slično...

Avatar fuzzy
fuzzy
14:40 25.08.2016.

Sve te žvrljotine i pseudo-umjetnost su jednostavno odvratne. Ti samozvani 'umjetnici' su unakazili ne samo Branimirovu ulicu, već čitav grad. O materijalnoj šteti koju su uzrokovali da i ne govorimo. Do kada će vlast sve to tolerirati pa čak i podržavati? Bandiću, delaj!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije