Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikat biciklista

Vožnja bez svjetla opasnija je od kretanja nogostupom

09.04.2014., Zagreb -  Reportaza s prometnom policijom. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
13.08.2015.
u 12:00

Vožnja po kolniku ili preko zebre gdje nema staze nisu prekršaji koji najčešće vode do nesreća, ali tako je očito najlakše kazniti bicikliste

Za policiju povećanje sigurnosti i sprječavanje nesreća, a za bicikliste tek - punjenje proračuna. Tako jedni i drugi opisuju akciju Policijske uprave Zagrebačke kojom je jučer proveden dodatni nadzor vozača mopeda, motocikala i bicikala.

Loša infrastruktura

Što se tiče vozača mopeda i moticikala, posebno se pazilo na nepropisnu brzinu, nekorištenje kacige, istek važenja prometne dozvole i neregistrirana vozila. Prekršaji zbog kojih su kaznu najčešće zaradili biciklisti kretanje je suprotnim smjerom po biciklističkoj stazi, vožnja po nogostupu ili po kolniku ako postoji označena staza te vožnja preko zebre na kojoj nema biciklističke staze.

– To nisu prekršaji koji najviše uzrokuju nesreće, nego je tako najlakše kažnjavati vozače bicikala – rekao je Marko Stančec iz Sindikata biciklista te napomenuo kako bi trebalo napraviti analizu uslijed kojih prekršaja dolazi do nesreća i onda te prekršaje intenzivno sanksionirati. Kao primjer navodi nekorištenje svjetala na biciklu što je puno opasnije od vožnje nogostupom.

– U Zagrebu je biciklistička infrastruktura potpuno nepovezana. Biciklist na jednoj cesti mora barem 10 puta sići s bicikla i gurati ga, ako ne želi kršiti propise, što jako demotivira vozače – rekao je Stančec.

Droga i alkohol

Jučerašnja akcija je nastavak pojačanog nadzora policije radi sigurnosti na cestama. Tako je prošlog vikenda dodatno nadzirana i alkoholiziranost sudionika u prometu, prekoračenje dopuštene brzine te zlouporabe droga. Od 7. do 9. kolovoza zabilježeno je tako ukupno 825 prometnih prekršaja. Pritom je oduzeto oduzeto 59 vozačkih dozvola, a iz prometa je isključen 71 vozač. Tijekom nadzora zlouporabe droga, testirane su četiri osobe, kod jedne osobe test je bio pozitivan, a dvije su odbile testiranje. 

Komentara 7

VR
vrbaZG
15:58 13.08.2015.

Dok se u Europi svi prilagođavaju biciklistima, u Hrvatskoj se biciklisti moraju prilagođavati svima... Što znaju oni bedasti Šveđani, Belgijanci, Nizozemci itd. Naravno da ima bezobraznih biciklista, ali vozača vozila na motorni pogon ih ima sigurno više.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
20:22 13.08.2015.

pjongjang u sjevernoj koreji je isprepleten nadhodnicima. oni nemaju što za jesti ali znaju organizirati veći grad kak se spada. zagreb nema niti jedan iako bi se mogao iskoristiti npr željeznički iznad miramarske i savske kod sc. bicikl. staze u normalnim zemljama koje nemaju hdz su odvojene od kolnika za pješake i ceste visinom i oznakama, to je normalni način obilježavanja - te nema znakova i prekida nasred puta. dok se to ne riješi , policija radi prekršaj. veći problem su auti koji ne propuštaju na uvjetno zeleno pješacima - npr vukovarska-miramarska nego se zalijeću u pješake a policije odnikud. kod cibone auti ne smiju ući dalje od keruma, uporno idu u savsku - policije niotkuda.

Avatar ucjena
ucjena
15:16 13.08.2015.

da narocito po danu, nocu nije? ajmo sad svi nositi svjetla da se ne sudaamo ulcama ili nam i to slijedi? ako ne vidi po danu ne mozes u promet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije