Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žena za volanom

Vozila je i tegljače, a sada je najbolja vozačica autobusa

13.08.2014., Zagreb Vozacica ZET-ovog autobusa na liniji 268 za Veliku Goricu gdja Dragica Svalina Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
14.08.2014.
u 10:45

Sigurna i samouvjerena: Dok ja upravljam autobusom, putnik nema brige, vozila sam sva prijevozna sredstva osim aviona

Treća je žena za volanom ZET-ova autobusa! Iako uvrštena u statistiku gdje se upisuje kao rijetka žena vozačica javnog gradskog prijevoza, Dragica Svalina puno je više od rijetko viđenog primjera.

Sjaji energijom

S navršenih 30 godina broji tek odrađena tri mjeseca u Zagrebačkom električnom tramvaju, a već sada je omiljena na baš svim relacijama na kojima ispunjava svoje vozačko vrijeme – linije za Veliku Goricu, Sesvetski Kraljevec, Dugave, Sloboštinu, Retkovec one su na kojima prometuje.

I dok se upoznajemo u autobusnoj liniji 268, razgovor teško vodimo. Prekidaju nas putnici. Nema onoga tko se ne poželi rukovati s njom, razgovor dodatno odugovlačiti pitanjima o stajalištima i ulicama, a prokrijumčareni ulazak na druga ili treća vrata autobusa ne dolazi u obzir. Ta baš je svi moraju pozdraviti.

– Ova žena sjaji energijom – komentiraju putnici. Kažu, omiljena je u Dugavama, dapače, pregovaraju u tome zagrebačkom kvartu da ZET-u predlože da samo njima na displejima uz obavijest o dolasku autobusa stave obavijest kada vozi Dragica – oni će svoje obveze prilagoditi njezinom redu vožnje.

Mlada vozačica Dragica Svalina na te se komentare samo nasmiješi. – Nikada više ruža, čokoladica i sitnica nisam dobivala od ljudi nego u ovih nekoliko mjeseci koliko radim kao vozačica autobusa – otkriva. Iznova nam prekidaju razgovor.

– Je li se s vama sigurno voziti? – s vrata joj se obraća stariji putnik...

– Uđite i provjerite – odvraća mu ona.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Rijetko tko od putnika koji ulaze u njezin autobus zna da se radi o djevojci koja od svoje 18. godine ima položen vozački za sve kategorije.

– Prije negoli sam počela voziti autobuse vozila sam tegljače. Znam da je ljudima uvijek zanimljivo vidjeti ženu za volanom autobusa, kamiona, ali za mene je to sasvim uobičajena stvar. Tako je to oduvijek. Moj otac ima prijevozničku tvrtku u kojoj sam i počela voziti. To sam jednostavno ja – kaže D. Svalina koja je kamionom prošla cijelu Hrvatsku, Mađarsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu.

U Zagrebu živi već trinaest godina, tu se školovala, pa danas s ponosom ističe kako je inženjerka prometa.

– Ovaj posao pa i moja profesija dio su mene. U takvom sam okruženju odrasla i provela svoju mladost. To je izbor zbog kojega baš nikada nisam požalila, to je danas posao koji volim – kaže Dragica Svalina. I putnici priznaju da je puno osjećajnija i pristupačnija od većine ZET-ovih vozača na koje su već toliko navikli, a ono čime oduševljava dobro je raspoloženje koje ju ne napušta za cijelog radnog dana.

Ravnopravna s kolegama

Ni po čemu nije privilegirana, ravnopravna je svim svojim kolegama, a uz nju u Zagrebačkom električnom tramvaju zaposlene su još dvije vozačice.

– Naši su građani već navikli vidjeti žene za upravljačem tramvaja, ali u autobusima im je to još uvijek neobično. Dok ja upravljam autobusom, putnik nema brige – vozila sam sva prijevozna sredstva osim aviona – zaključuje Svalina koja nikada do sada nije imala prometnu nesreću.

Podršku u poslu koji sada obavlja daje joj i suprug. – Ponosan je što je baš njegova žena vozačica autobusa – kaže Dragica Svalina.

Komentara 10

KI
King22
14:00 14.08.2014.

Zamisli koja top vijest. "Žena vozi autobus" vauuu... Šta je tu čudno? Nerazumijem. Jedino našm glupim novinarima je to čudno koji nisu u životu dalje od Jakuševca otišli.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
18:27 14.08.2014.

Baš tako i to još novinarka, smiješno.

DI
didixx
21:17 14.08.2014.

Molio bih novinarku da mi objasni na koju foru je Dragica položila D kategoriju sa 18 g ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije