Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kozari putevi i Hrvatski Leskovac

Besplatni priključci za vodu i kanalizaciju za 2000 stanovnika

Hrvatski Leskovac
26.09.2016.
u 15:18

Svaka kuća uštedjet će od 10 do 20 tisuća kuna, a budući da se kroz oba naselja provodi i plin, oni koji se žele priključiti za to će ipak morati izdvojiti od 6 do 12 tisuća kuna

Čekanje se isplatilo. Mogli bi reći stanovnici Hrvatskog Leskovca i Kozari puteva koji su napokon dočekali izgradnju kanalizacije i vodovoda u svojim naseljima na koje će se moći priključiti potpuno besplatno. Riječ je o više od 2000 kuća čiji ukućani neće morati izdvojiti ni kune.

Nedavnom odlukom gradonačelnika Milana Bandića da se priključci za vodu i kanalizaciju više neće plaćati ova dva naselja najviše su profitirala jer kanalizacije nije bilo, dok se na vodu proteklih godina priključio tek dio stanovnika zbog skupih priključaka. Tako će svaka kuća uštedjeti od 10 do 20 tisuća kuna, a budući da se kroz oba naselja provodi i plin, oni koji se žele priključiti za to će ipak morati izdvojiti od 6 do 12 tisuća kuna.

Novi novac u budžet

– Vodu imamo iz bunara baš kao u mom rodnom Zagorju ili muževoj Slavoniji, a kanalizacija odlazi u septičku jamu koju praznimo svakog mjeseca. Za svaku je pohvalu da dobijemo besplatne priključke jer ćemo plaćati svakog mjeseca račune i puniti gradsku blagajnu – kazala je Leskovčanka Zdenka Dikanić.

Malo dalje od njezine kuće stanuje Zlatko Draginić koji je predao zahtjeve za priključak za vodu i kanalizaciju.

– Još je moj pokojni otac 1973. platio kroz građevinsku dozvolu sve priključke i od tada se nadamo vodi i kanalizaciji pa vjerujem da je i on sada sretan što se ovo napokon događa – rekao je Draginić. Na isti način živi i Samir Mučoli. Bunar i septička jama ono su čime se služi do dolaska vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, a budući da u jednoj kući stanuje majka, a u drugoj on, za četiri priključka trebao bi platiti više od 40 tisuća kuna.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– Vodovodne su cijevi postavljene prije 12 godina, no priključci su skupi. Drago nam je da smo ovo doživjeli nakon 40 godina obećanja i za svaku je pohvalu odluka da se možemo besplatno priključiti – istaknuo je Mučoli.

Jedan od onih koji su otprije prikopčani na vodu je Ilija Rašić, koji nije razočaran što će njegovi susjedi dobiti besplatno taj priključak.

Nije se ulagalo 50 godina

– Ja sam platio jer sam si to mogao priuštiti jer radim u Austriji. Dobro će doći da ne treba platiti priključak na kanalizaciju i da se više ne moram brinuti o njezinu čišćenju – istaknuo je Mučoli.

Odluka da se počnu postavljati kanalizacijske, vodovodne i plinske cijevi kroz naselje donesena je 2015. godine, i to na sastanku s gradonačelnikom, kazao je Miljenko Todorović.

– Tada nam je rekao da se u naše naselje u kojem stanuje oko 3500 ljudi nije ulagalo 50 godina, no da ćemo sada dobiti plin, vodu i kanalizaciju, da će se izgraditi škola te proširiti sportski centar – istaknuo je Todorović.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Dodao je da je gradonačelnikova naknadna odluka da priključci budu besplatni odlično prihvaćena jer bi brojne kuće ostale nespojene. Nakon legalizacije stanovnici nemaju novca, no to se Gradu isplatiti jer će odsad plaćati mjesečne račune.

Dinamika predaje zahtjeva za besplatno priključenje je oko 70 dnevno, a od stupanja na snagu odluke predano ih već 2000

Štefica Mihalic

Direktorica Vodovoda i odvodnje

U 25 kilometara udaljenim Kozari putevima situacija je slična, uz izuzetak da je prije kroz dio naselja prošla i voda i kanalizacija, no da je sve učinjeno na divlje. Ondje je oko 1200 kuća do kojih se radi kanalizacija, a velik je broj onih koji će prijaviti svoje ilegalne priključke na vodu.

– Vodu imamo, a kanalizacija je prije dva tjedna izgrađena nekoliko metara od naše kuće. Rekli su nam da predamo zahtjev, da priključak nećemo morati platiti i da je naše samo da spojimo kuće na šaht – rekao je Jure Macan.

Njegova susjeda Rada Bogojević također je legalno priključena na vodu, no raduje se priključenju na kanalizaciju.

– Svaki mjesec dajem 200 kuna od svoje male mirovine za čišćenje. Nadam se da će mi to besplatno učiniti i da ćemo napokon imati sve kao ostali Zagrepčani – rekla je Rada Bogojević.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

No, da u naselju ima onih koji nemaju ni vodu ni kanalizaciju, potvrdila je Dušanka Marušić. Ona u kući živi sa sinom, a vodu i dalje uz pomoć hidrofora pumpa iz bunara iz dvorišta.

– Nemam ništa od priključaka jer nemam novca sve to platiti. Nitko mi nije rekao da će biti besplatno pa se nadam da će i moja kuća doći na red – kazala je gospođa Marušić.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Damir Tabaković, predsjednik MO Kozari putevi kazao je da je kroz dio naselja kanalizacija rekonstruirana s obzirom da je stara građena 1960-ih godina iz samodoprinosa te nije građena po standardima dok je dio kuća tek sada dobio kanalizaciju. Riječ je o prinbližno 1200 kuća od kojih se neke tek sada priključuju na vodu ili to rade po pravilima jer su do sada bile spojene ilegalno.

- Svi građani koji imaju ilegalne priključke trebaju se javiti, čak i u slučaju da imaju brojilo od vodovoda koje je označeno crvenom bojom. Svatko zna je li platio priključak ili ne pa ako nije ima priliku legaliziarti status besplatno pa molim sve stanovnike da to čim prije i učine - rekao je Tabaković.

Direktorica Vodovoda i odvodnje Štefica Mihalic kazala je da je nova Odluka o priključenju na komunalne vodne građevine kojom Grad Zagreb u vidu financijske potpore građanima, za kategoriju kućanstva, nadoknađuje troškove izgradnje priključaka na komunalne vodne građevine, rezultirala znatnim porastom predanih zahtjeva.

- Dinamika predaje zahtjeva je oko 70 dnevno gdje je od stupanja na snagu odluke predano već 2000 zahtjeva. Svakako apeliramo na građane da i dalje predaju zahtjeve te napominjemo da je reguliranje statusa u vidu financijske pomoći Grada Zagreba moguće ostvariti do 31.12.2016. godine - pozvala je Mihalic.

Komentara 18

NE
NenoZgg
16:32 26.09.2016.

Moram priznati da mi nešto nije jasno. Moja kuća (u Zagrebu) od prije 1968. god. ima priključak vode i računi se uredno plaćaju svo to vrijeme. Jedino što je mjerno mjesto bilo kod susjeda u šahtu jer su naše parcele nekad bile jedna i nije bilo ceste s druge strane, pa je voda do naše kuće provučena preko njegove zemlje. Prošle godine smo to odlučili riješiti, makar nije bilo nikakvih problema, i premjestiti mjerno mjesto kod nas u šaht. Sve smo pripremili i trebalo je samo spojiti cijev iz našeg šahta na cijev na ulici, u dužini od oko 3 metra, i prebaciti mjerni uređaj u naš šaht. To se riješilo na način da smo morali platiti novi priključak, 10000 kuna, bez obzira na ovaj stari. Onaj stari su zatvorili, prokopali nam novi, stavili novi mjerni uređaj i naplatili. Nisu pravili razliku između premještanja i novog priključka. Po kojoj logici je to moralo biti tako, a sada se cijela 2 naselja priključuju besplatno? Pa i mi smo plaćali račune i Grad je imao koristi, kao što ima i dalje?

DU
Deleted user
18:38 26.09.2016.

Nista nije besplatno. To su vec platili gradani grada Zagreba! Samo serif odlucuje tko placa, a kome za badava!

CR
crnaguja1950
16:58 26.09.2016.

ma sve je to super,divno i krasno....no meni nije jasno...priključak na vodu 10 000 kn,priključak za plin 10 000 kn,priključak za kanalizaciju 10 000 kn....pa da li mi tu vodu uvozimo iz Norveške,plin direkt iz Saudijske Arabije,kanalizaciju valjda vučemo izz Gabona direkt.......pa to je užasna pljačka koja traje već desetljećima!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije