Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tržišno natjecanje

ViO zlorabio vladajući položaj, ne daju drugima očitavati vodu?

Vodoopskrba i odvodnja
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
17.03.2014.
u 12:20

Agencija za zaštitu tržišnost natjecanja na temelju inicijative tvrtke Brunata d.o.o. istražuje Holdingovu podružnicu Vodoopskrba i odvodnja, zbog odredbi o isporuci vodnih usluga, po kojima su, sumnja se, iz očitanja potrošnje vode isključeni ostali poduzetnici, a potrošačima onemogućen izbor

Holdingova podružnica Vodoopskrba i odvodnja (ViO) pod istragom je Agencije za zaštitu tržišnoga natjecanja (AZTN), zbog navodne zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu.

Kako piše HRT, AZTN je postupak pokrenuo po službenoj dužnosti na osnovu zahtjeva tvrtke Brunata d.o.o., a treba se istražiti jesu li neke odredbe ViO o isporuci vodnih usluga, donesene 2013., zapravo "zlouporaba vladajućeg položaja na tržištu pružanja usluge javne vodoopskrbe, s učinkom na tržištu usluga ugradnje internih vodomjera i telemetrijskog očitanja te obračuna tako očitane potrošnje vode na području gradova Zagreb, Samobor i Sveta Nedelja te općine Stupnik."

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Pod povećalom AZTN-ove istrage nalazi se, navodi se, i povezivanje postojećih internih vodomjera u starim zgradama i daljinskog očitanja, zbog čega su, sumnja se, iz očitanja potrošnje vode isključeni ostali poduzetnici, odnosno konkurencija ViO-u, jer je prema spomenutim odrebama o isporuci vodnih usluga, od 1. siječnja 2014. njima zabranjena ugradnja internih daljinskih vodomjera u starim zgradama,

ViO treba, stoji u objašnjenju AZTN-a, izvan snage, privremeno na 6 mjeseci, staviti neke od spomenutih odredbi, po kojima su ostali onemogućeni očitavati potrošnju vode, a sami građani kao potrošači ograničeni u izboru pružatelja usluga očitanja.

>>Svakom stanu računi za vodu upola manji

>>Želite svoj vodomjer i plaćati po potrošnji? Javite se u Vodovod

Komentara 5

LI
liliZG
13:40 17.03.2014.

o čemu to ovi pričaju , mojoj majci u godini dana su samo jednom došli očitati brojilo vode, a sve ostalo je po procijeni, dakle o kakvim to očitanjima brojila oni pričaju????

DU
Deleted user
16:07 17.03.2014.

Evo malo duži komentar: vio mi je na zahtjev da se u našoj zgradi u svaku stan stavi vodomjer odgovorio da moramo čekati do kraja godine jer nam onda i službeno moraju mjenjati vodomjere za cijeli ulaz. na upit kakve veze ima kada je novi vodomjer sa funcijom daljinskog očitavanja nisam naravno dobio odgovor.dobivam mjesečne račune za četvero članu obitelj 600 kuna uračunat odvoz smeća, hvala bogu svi radimo pa sam ih pitao neka mi objasne kako ja mogu potrošiti za 7 sati koliko smo budni 1000 litara vode, opet nisam dobio odgovor, prošli mjesec (2) došli očitat 20 ovaj mjesec danas i sada kako pratiti tu potrošnju. niti jednom privatniku ne daju da sam nam ugradi vodomjere a ne znaš kome da se žališ, ako ne platiš ovrha itd itd.

DU
Deleted user
11:33 18.03.2014.

Poluinformacije, Sto je za gradane povoljnije placati vodu preko posrednika ili direktno Vio-i. Presmjesna tuzba . Tko je kriv sto su se ocitaci namjerno i sustavno smanjivali iz jedinog razloga da pojedinci ili grupa taj dio privatizira . Osobe kojeoje su odgovorne za takvu destrukciju treba kazneno goniti i primjereno kazniti. Upravo zbog takvih silnih pokusaja privatiziranja pojedinih interesantnih dijelova unutar podruznica Zg Holdinga voda kostantno poskupljuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije