Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prava atrakcija

Vitezovi Zelingradski žele otvoriti srednjovjekovni tematski park u Zelini

10.04.2015., Sv. Ivan Zelina - Zelinski vitezovi Ivan Loboreci i Josip Hoca.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
21.04.2015.
u 15:00

Najveća manifestacija koju organiziraju je Viteški turnir na kojem sudjeluje više od 500 vitezova iz desetak europskih zemalja

Iako je Zelingrad, tvrđava oko koje se kasnije razvio grad, na vrhuncu moći bio u 14. i 15. stoljeću, njegovi vitezovi i danas žive u Svetom Ivanu Zelini.

– Imamo jako bogatu srednjovjekovnu povijesti i bilo bi šteta da ne njegujemo njezinu baštinu. Zato je osnovano udruženje vitezova – rekao je Ivan Loborec koji je član vitezova Zelingradskih od njihova osnutka 2007. godine.

Oklop od 40 kila

Iako su se u početku bavili tek scenskim mačevanjem s vremenom su sve više učili te im je danas cilj što vjernije prikazati srednjovjekovne borbe. Zato i nose oklope koji teže oko 40 kila, a da ga odjenu treba im minimalno pola sata.

– Najvažnija nam je autentičnost. Jako puno pručavamo povijest iz knjiga i na internetu. Kupujemo oklope, odjeću i oružje koje su vjerne replike originala ili ih dajemo izraditi – objašnjava Josip Hođa, podpredsjednik Vitezova Zelingradskih koji broje 40-ak članova od 7 do 77 godina. Može im se pridružiti svatko, no prvo mora odraditi staž kao štitonoša dok ne bude spreman postati vitezom. Udruga sudjeluje na svim važnim sajmovima i turnirima u zemlji, ali i Europi, a osim borbi cilj im je prikazati i kako je izgledao srednjovjekovni način života.

– Većina naše publike su obitelji s djecom i njima je jako zanimljivo gledati interaktivne igrokaze ili sudjelovati na radionicama poput onih o pucanju lukom i strijelom – poručuju vitezovi koji imaju velik asortiman prijenosnih rekvizita. No, kranji im je cilj Sveti Ivan Zelinu pretvoriti u središte očuvanja povijesne baštine. Objašnjavaju, žele otvoriti tematski srednjovjekovni park u Zelini. Projektna dokumentacija već postoji, a realni je rok do pet godina.

– Voljeli bismo da ljudi shvate kako mi nismo samo glumci kojima je ovo hobi. Ovo je naš posao, mnogo istražujemo povijest i dajemo točan prikaz razdoblja – kaže Loborec.

Međunarodni turnir

Vitezovi Zelingradski organiziraju vlastite manifestacije. Prva je bio mali Viteški turnir pokraj Svete Helene. Ipak, on je s vremenom prerastao u jedan od najvećih turnira na ovim prostorima na kojem sudjeluje više od 500 sudionika iz 10-ak zemalja. Ove je godine na rasporedu od 15. do 17. svibnja pokraj bivših bazena gdje je preseljen kako bi bio bliže Zelini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije