Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražili smo kako će na studente utjecati uređenje domova

Više cijene smještaja nakon obnove domova

23.03.2015., Zagreb - Studentski dom Stjepan Radic.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
25.03.2015.
u 14:00

U radovima koji počinju 15. srpnja rušit će se sve osim zidova, a studente će u prosincu dočekati potpuno obnovljen dom s novim namještajem i uređenim okolišem

Studenti iz domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje broje zadnje mjesece u sadašnjim zgradama jer, kad počnu radovi, od starih domova ostat će samo – zidovi.

Studentima subvencije

Iako su studenti oduševljeni obnovom zgrada, razlog koje je održavanje Europskih sveučilišnih igara 2016. godine, novosti donose i brige. Prije svega pitaju se gdje će stanovati tri mjeseca tijekom obnove.

– Bit će komplicirano, ali pomoći ćemo studentima te sam siguran da će dobrobiti biti veće od mogućih teškoća – poručio je Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj SC-a, te najavio da će se studenti nakon povratku u dom suočiti i s poskupljenjem smještaja. Kolikim, znat će se tek nakon analize. Ipak, zna se da se kvote na natječaju za smještaj u lipnju neće smanjivati. Jedan dio onih koji dobiju dom, a koji se neće moći zbog radova useliti, bit će smješten u učeničke domove, dok će drugom dijelu biti subvencioniran privatni smještaj.

– Ministarstvo će novčano pomoći studentima, još ne znamo iznos, ali je do sada u razgovorima bilo riječ o 400 kuna. Kad se to zbroji, s novcem koji studenti neće davati za dom, imat će dovoljno za stan, barem s cimerima – rekao je Pavlović. Njegova pomoćnica za smještaj Ružica Rajšić dodala je da se neće provjeravati na što studenti novac troše, pa mogu putovati i kući, ako dolaze iz grada koji je bliže Zagreba.

– Računamo na korektnost stanodavaca, nadamo se da će primiti studente samo na tri mjeseca te da neće jako povisiti cijene – rekao je pak Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora.

Energetski učinkoviti

Prva faza radova obuhvatit će svih osam paviljona Cvjetnog naselja te sedam paviljona na Savi. Radovi će trajati od 15. srpnja do 15. listopada, kada počinje unutarnje uređenje.

– Domove ćemo otvoriti potkraj prosinca i krenuti s drugom fazom radova u 5. i 6. paviljonu na Savi – rekao je arhitekt Damir Ivšić, glavni projektant i autor idejnog rješenja te napomenuo da je za projekt vrijedan 285 milijuna kuna, 220 milijuna povučeno iz EU fondova. Ostatak će se financirati iz domaćih fondova s obzirom na to da će domovi biti energetski učinkoviti. Plan je da se griju iz termalnih izvora, čime bi se računi smanjili više od 50 posto. Prizemlja će biti prilagođena za studente s invaliditetom.

Komentara 3

JO
Jole1958
16:15 25.03.2015.

Kako to misle "rušit će se sve osim zidova", šta se može još srušit osim zidova? Postavljanje izolacije i PVC stolarije nije "rušenje".

Avatar highlander.celsius
highlander.celsius
19:48 25.03.2015.

Sve treba sanirati šta se gradilo za vrijeme Yuge jednostvano nas previše ta Yugoslavija košta u svakom pogledu, oko 2030 dolaze na red neboderi i Novom Zg, neki će se najvjerojatnije morati kompletno rušiti jer su u očajnom stanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije