Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan hepatitisa

Virus se može 'pokupiti' i prilikom bušenja uha ili tetoviranja u nesteriliziranim uvjetima

28.07.2015., Zagreb - Na Trgu Petra Preradovica odrzana akcija besplatnog i anonimnog testiranja gradjana na HCV, te savjetovanje nakon dobivenih rezultata testiranja.Photo: Zarko Basic/PIXSELL
29.07.2015.
u 16:46

Ova "tiha bolest" prenosi se krvlju i spolnim putem tako da su rizične skupine ovisnici te osobe koje su bile ranjene

Imaju li neku od vrsta hepatitisa, opasne bolesti jetre, građani su mogli saznati jučer na besplatnom testiranju na Cvjetnom trgu za što im nije bilo teško niti stajati u dugačkom redu koji se stvorio odmah po dolasku mobilne stanice za testiranje. Među građanima je bila i 70-godišnja Matilda Vukušić koja smatra da su ovakve akcije odlične za jednostavno kontroliranje zdravlja.

– Imala sam nekoliko operacija u životu te često idem kod liječnika i vadim krv, pa smatram da je dobro provjeriti da mi u jednom trenutku nije slučajno prenesena neka bolest – rekla je Zagrepčanka koja se prije nekoliko godina već testirala, no, kako kaže, treba stalno biti na oprezu. Naime, kako objašnjavaju iz Hrvatske udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa - HEPATOS, radi se o "tihoj bolesti" koja nema nikakvih simptoma osim umora. Postoji više vrsta hepatitisa, a najopasniji su B i C koji mogu dovesti do kroničnih stanja.

– Virus se prenosi krvlju i spolnim putem tako da su rizične skupine ovisnici te osobe koje su bile ranjene. Moguće je dobiti virus i prilikom bušenja ušiju ili tetoviranja u nesteriliziranim uvjetima. Također, u rizične osobe spadaju i svi koji su imali operaciju ili primili transfuziju prije 1990. godine jer se tek nakon toga krv počela testirati na virus prije transfuzije – objasnila je Tatjana Reić, predsjednica Udruge HEPATOS koja je i organizirala testiranje povodom Svjetskog dana hepatitisa. Napomenula je i kako je testiranje vrlo jednostavno, potrebno je samo uzeti bris sline i nalazi su gotovi za pola sata.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
21:15 29.07.2015.

A u redu na besplatni pregled čeka najviše penzića ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije