Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa iz Botinca

Vijećnicima gradskih četvrti ne treba honorar

kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
24.11.2015.
u 16:11

Goran Čop, nezavisni vijećnik u mjesnom odboru Botinec, smatra da bi se ukidanjem naknada postigao cilj - vijećnici bi doista zastupali interese sugrađana na najnižoj razini. U Zagrebu je 1500 vijećnika u četvrtima i odborima koji godišnje dobiju 26 mil. kn. Taj bi se novac mogao uložiti u gradnju vrtića ili škola

– Jednostavno moramo postati volonteri – stav je i prijedlog Gorana Čopa, nezavisnog vijećnika u Vijeću mjesnog odbora Botincu, jedinog u Gradu Zagrebu u kojem su, barem prema njegovim riječima, SDP i HDZ u koaliciji.

Potpunim ukidanjem naknada svim vijećnicima u ukupno 17 vijeća gradskih četvrti i 218 vijeća mjesnih odbora godišnje bi se uštedjelo više od 26 milijuna kuna. Iznos je to dovoljan za gradnju dvaju dječjih vrtića, obnovu škola ili sportskih dvorana koje se već godinama obećavaju građanima i školarcima.

Ovakav radikalan prijedlog nikad dosad nije podignut na višu razinu i o njemu se ni u Gradskoj skupštini ni u Gradu nije raspravljalo.

– Tim jednostavnim potezom ta vijeća prestaju biti pričuvni rov za niže rangirane članove stranaka gdje im vijećnička naknada ima predstavljati pripremu za veće karijerne pothvate, utjehu zbog neuspjeha u političkom životu ili simboličnu nagradu za stranački aktivizam.

Osim konkretne uštede, dakle, odašiljemo i poruku o štedljivosti u osjetljivim vremenima, a istodobno i deriviramo dragocjen polivalentni rezultat na području funkcioniranja golemih aparata najkrupnijih političkih stranaka. Volontiranje na ovoj razini bilo bi nužno – objašnjava Goran Čop svoju ideju.

Takav potez – u kojem bi vijećnici na lokalnim razinama volontirali – ujedno bi otvorio put samo onima koji doista žele zastupati interese svojih sugrađana na najnižim razinama političkog odlučivanja, smatra nezavisni vijećnik Goran Čop. Vijeća mjesnih odbora, ovisno o broju stanovnika, imaju i do devet članova, a na razini Zagreba nešto je više od 1500 vijećnika. U cijeloj Hrvatskoj takvih je pak oko 21 tisuća.

Komentara 7

1B
1buba1
18:04 24.11.2015.

Nisam ni znala da oni dobivaju plaću. Pametan prijedlog, čemu plaće neka rade volonterski. Vijećnici gradske četvrti Novi Zagreb- Zapad ne odgovaraju ni na e-mail, a do njih se ne može ni doći. Već mjesecima se traži da se zatvoree šahtovi dubine 3-5- metara koji su postavljeni za buduće naselja Podbrežje. To je vrlo opasno jer je jedno dijete već palo u šaht no na sreću pao je snijeg, pa je dio snijega bilo u šahtu i dijete se nije ozlijedilo. Slane su im slike i dopisi, no ni jedan odgovor nije stigao od njih. Tek kad je dopis poslan gradonačelniku tada je poslana bar Komunalna isnpekcija koja je utvrdila da je činjenično stanje i dopisu istinito, pa je o tome obavijest dobilo i gore navedeno Vijeće, no i dalje se ništa nije promijenilo. Kome oni služe ako ne slušaju probleme svojih sugrađana!

Avatar TAJSAM
TAJSAM
17:01 24.11.2015.

Pa niti ministrima ne treba nikakova plača osim možda minimalnom plačom u Hrvatskoj. Kad vidimo da ih voze vozači, svakodnevno su na ručkovima domjencima, kad vidim koliko dionica su dobili i koliko poklona, besplatni mobitel sa plačanjem računa i tako dalje zaista se čudim tolikim plačama a puno manje ulažu za posao. Pogledajmo sva ministarstva pa recimo tko je koliko dao da bi mu je ministarstvo krenulo naprijed sva su u padanju ali baš sva osim turizma a i tu ministar nije ništa dodao da bude bolje. Stvarno su nas svi ministri uništavali u ovoj komunističkoj vladi. Pozdrav dobrim ljudima

ZA
zambezi
18:51 24.11.2015.

Čopa za premijera!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije