Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Alaburić

Bandić nije imao ovlasti povući punomoć koju je dao Sandri Švaljek

vesna alaburić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
29.03.2015.
u 14:00

S time se ne slaže ministar uprave Arsen Bauk koji kaže da sve treba promatrati s aspekta zakona

        Premda je Sandra Švaljek davanjem ostavke na dužnosti u Gradu Zagrebu uklonila dileme koje su se mogle pojaviti nakon odluke Milana Bandića da joj opozove punomoć za vođenje Grada i tu ovlast prenese na Vesnu Kusin, pravnici ipak dvoje oko toga dokle sežu ovlasti gradonačelnika koji se nalazi u pritvoru. Odvjetnica Vesna Alaburić smatra da Bandić nije ovlašten davati punomoć zamjenici koja će obavljati poslove gradonačelnika u slučaju njegove spriječenosti, a posebice da nije ovlašten jednu punomoć opozvati i davati drugu novoj zamjenici.

– Statut Zagreba čl. 60. propisuje da gradonačelnika u slučaju spriječenosti zamjenjuje zamjenik te da je gradonačelnik dužan unaprijed odrediti koji će ga od zamjenika zamjenjivati – kaže Alaburić dodajući da je trebala postojati prijašnja Bandićeva odluka o tome tko će ga zamjenjivati.

– Ako i zanemarimo riječi “unaprijed odrediti” koje nedvosmisleno upućuju na to da je riječ o jednokratnoj odluci kojom gradonačelnik konzumira svoje pravo, Bandić nije imao ovlasti povući punomoć izdanu S. Švaljek i izdati novu – smatra Alaburić i zaključuje da je Bandića, s obzirom na to da nije unaprijed izdao punomoć, trebala mijenjati zamjenica koja je pri kandidaturi bila navedena odmah iza njega. A to je Švaljek.

S time se ne slaže ministar uprave Arsen Bauk koji kaže da sve treba promatrati s aspekta zakona. Smisao zakona, kaže, nije oduzimati gradonačelniku pravo da određuje tko će ga zamjenjivati. “Bitno je da se zna tko ga mijenja i da se osigura neprekinuto obnašanje dužnosti”, kaže ministar uprave. Budući da je Zagrebu ostala samo jedna zamjenica, pitanje je što bi se dogodilo kada bi i Kusin dala ostavku dok je Bandić u pritvoru. Zakon ne daje izravan odgovor, no Vlada bi tada vjerojatno imenovala povjerenika.     

>> Anarhija 
u Zagrebu: Mogući scenariji nakon ostavke Švaljek i dolaska novog vodstva

>> Osnovana stranka 'Bandić Milan 365 - stranka rada i solidarnosti', evo što je šef stranke poručio putem pisma

Komentara 37

ĆA
ćaćaća
18:10 29.03.2015.

arsen bauk i peđa grbin nam tumače zakone i ustav :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

GE
geler203
14:45 29.03.2015.

Kada te strpaju iza rešetaka jedino pravo koje imaš i nitko ga ne može oduzeti je pravo na život. Sve ostalo zaboravi. Tu si jer si nešto radio protiv države, zakona, propisa ili njenih građana a sada se pozivaš na zakone i pomoć građane i tražiš svoja prava dok si ih drugima oduzimao, smanjivao tj. trećima omogućavao.

LA
LANA555
16:55 29.03.2015.

Ma sramota.u zatvoru je i on ima neko pravo ma nemam rjeci grozno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije