Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogodovanje pri zapošljavanju

Večernji list u posjedu je Sporazuma: Djeca radnika imaju prednost u Holdingu

Zagrebački holding
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
01.08.2015.
u 12:35

Dokument je u prosincu potpisala i Danijela Franić, tada privremena upraviteljica, a danas članica uprave

Nakon što je Večernji list objavio samo dio imena voditelja podružnica i sindikalnih predstavnika koji su u Holdingu zapošljavali svoju djecu, supružnike i članove obitelji, a Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a na čelu s predsjednikom Antom Jelićem se time i javno pohvalio, Večernji list u posjedu je sporazuma prema kojem je nepotizam u Holdingu prihvaćen i poželjan. I službeno parafiran.

Takav sporazum o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – radnika Zagrebačkog holdinga, dogovoren je početkom prosinca prošle godine i demantira sve iz tvrtke, koji su se nakon objave o zapošljavanju članova obitelji potpuno ogradili od bilo kakvog oblika nepotizma.

Svi sve znali

Da su svi o tom dogovoru znali, svjedoče i potpisi na sporazumu – prije svega tada privremene upraviteljice, a danas članice uprave Daniele Franić, ali i predstavnika GSKG-a, Vodoopskrbe i odvodnje, Zagrebačke stanogradnje, Plinare Zagreb i Gradskih ljekarni. Sporni detalj Sporazuma istaknut je u članku 4. prema kojem se poslodavac obvezuje da će prilikom zapošljavanja pod jednakim uvjetima prednost dati djeci radnika Holdinga. Prednost će se “rangirati” tako da među prvima posao dobivaju djeca branitelja Domovinskog rata, a nakon njih i djeca svih ostalih radnika čitave grupacije.

Upravo taj dodatak, koji se odnosi na djecu svih ostalih radnika neovisno o statusu branitelja, bio je dovoljan da se sindikalci pohvale “uspjehom”, a javnost shvati da su molbe za posao odaslane na adresu Holdinga, a bez “obiteljske” ili kakve druge veze, gotovo uzaludne. Time su u vodu pala i davna obećanja gradonačelnika Milana Bandića kako je završeno vrijeme u kojem je Holding mjesto “zbrinjavanja” i stručnih i nestručnih, rodbinskih i političkih kadrova, a kako će u ruke sve poslove preuzeti odgovorni i prije svega stručni kadrovi. Potpisi na sporazumu svjedoče kako je većina direktora za takva zahtjeve znala, na njih pristala i u konačnici, ono na što su sindikati najviše ponosni, pridržavala ih se. Podsjetimo, glavna šefica ZET-a Ljuba Žgela najprije je u Vodoopskrbu i odvodnju dovela kćer (završen fakultet, op. a.), a koja je nakon godinu dana zaposlena u financijskoj službi Direkcije. Posao su svojoj djeci što u ZET-u, što u ustanovi Sportski objekti osigurali i sindikalni predstavnici, a suprugu je u financijsku službu ZET-a zaposlio, od jučer smijenjeni šef Zagrebačkih cesta – Alen Gospočić.

Teško očekivati promjenu

– Nitko u cijelom Holdingu, osim nas voditelja, nije došao preko natječaja, svi su došli preko preporuke – jedini je jasan prije dva dana bio Gospočić. I dok sindikalci poručuju kako će se za taj sporazum boriti i dalje, Bandić je obećao – sporni detalj koji prednost daje svoj djeci zaposlenika bit će “izbrisan”. Gradonačelnik poručuje – sve se to dogodilo samo zato što njega nije bilo.

Ipak, gradonačelnik mora priznati, sve su to odradili i potpisali ljudi kojima je dao povjerenje, teško da su baš svi odlučili oglušiti se o zapovijedi ako je izda gradonačelnika. S obzirom na sigurnost radnog mjesta u Holdingu, teško da će oni koji su i dogovorili sporazum biti “kažnjeni”, kao što je teško da će se radna mjesta i ubuduće puniti kadrom izvana.

>>'Svi se trude zaposliti svoje dijete u Holdingu'

>>Sindikat ZET-a odbacuje kritike: Nepotizam je kada osobi sredite lagan posao

Komentara 63

3D
3d
12:57 01.08.2015.

HTV vam je pred nosom, 50 godina se žene međusobno i svoju podobnu djecu zapošljavaju. Djed i unuk radne kolege,predivno.Kumrovečka ostavština.

DU
Deleted user
13:04 01.08.2015.

Udba i Tito još vladaju.

LD
leonardo.damirek
12:54 01.08.2015.

eto kako đubred krši ustav i zakone RH zato ja ne mogu doći do posla 15 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije