Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
požar u jankomiru

C.I.O.S.: Vatrogasce smo dvaput zvali, bilo je zauzeto!

Požar CIOS
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/11
15.04.2014.
u 11:52

– Provodi se detaljno gašenje, razgrće se otpad ispod kojega još gori. To je golemi posao jer ima oko 10.000 kubika smeća – kaže vatrogasni zapovjednik Mladen Malčić. Iz C.I.O.S. grupe objašnjavaju da nisu stradala postrojenja ni objekti.

– Uzrok požara i materijalna šteta bit će poznati tek nakon očevida, nisu stradala postrojenja ni objekti – priopćeno je iz C.I.O.S. grupe, unutar čijeg je pogona za reciklažu otpada na Jankomiru u ponedjeljak izbio požar.

Iz tvrtke poručuju da očekuju brzu normalizaciju recikliranja poslovanja, nakon što stručne, zaštitne i istražne službe obave svoj dio posla. To, dakle, ovisi o angažiranosti vatrogasaca koji će posla s gašenjem, nakon razgrtanja svoga materijala, imati još cijeli današnji dan, ali i sutra.

– Izgorjeli su samo otpadni materijali na otvorenom, većinom prešani metalni dijelovi i plastični dijelovi prethodno izdvojeni iz otpadnih vozila. Budući da se opasne komponente, na primjer antifriz, motorna ulja, akumulatori, tekućine i slično, temeljem Pravilnika o gospodarenju otpadnim vozilima prethodno izdvajaju iz otpadnih vozila, ove tvari nisu gorjele – navode iz C.I.O.S.-a.

Vatra i dalje gori, no pod nadzorom je i više se ne može širiti pa ne prijeti opasnost ni okolnim kvartovima.

– Provodimo detaljno gašenje, strojevi CIOS-a razgrću sav otpad i mi gasimo sve što još gori jer požar nije ugašen dok se sve ne očisti i ne počisti ono što je jučer gorjelo – ističe za Vecernji.hr zapovjednik JVP-a Zagreb Mladen Malčić, govoreći da se radi o golemom poslu na kojem su trenutačno angažirane sve profesionalne postrojbe, uz 10 DVD-ova, ukupno 20-ak vatrogasnih vozila.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

– Prema našoj procjeni, tamo je oko 10.000 kubika materijala, sve se mora pročistiti da bi se potpuno ugasilo, što će trajati i danas i sutra – objašnjava Malčić. Pomogla je, kaže, malo i kiša, a dim koji se vidi više nije opasan i nema mjesta panici. Vode, dodaje, imaju dosta, a na raspolaganju su i cisterne Čistoće.

Iz policije napominju da očevid još nije počeo, ali trebao bi tijekom dana kada se, kažu, za to stvore uvjeti. Prema njihovim informacijama, tri su osobe zatražile liječničku pomoć – jedan vatrogasac te dvoje građana, 40-godišnjak i 25-godišnjak.

Iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama sumirali su učinjeno nakon jučerašnjeg dana i današnjega jutra i konstatirali da je u gašenju sudjelovalo oko 200 profesionalaca iz različitih službi.

– Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba intervenirala je sa 14 vozila i 50 profesionalnih vatrogasaca. Intervenciji su se priključila dobrovoljna vatrogasna društva Sesvete, Odra, Kustošija, Hrašće, Mala Mlaka, Lužan, Dragonožec, Moravče i Kupinečki Kraljevec sa 40 dobrovoljnih vatrogasaca, a pomogla su i 2 helikoptera MORH-a te Zagrebački holding sa 17 cisterni, od čega Čistoća sa 11, a Vodoopskrba i odvodnja sa 6 – objašnjavaju iz Ureda.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Ističu da udjeli plinova u zraku, prema mjerenjima, ne odstupaju od graničnih vrijednosti, a iz Ministarstva zdravlja napominju da se ukida preporuka stanovnicima da ne izlaze iz domova, no i dalje valja izbjegavati izlaganje dimu u blizini požarišta.

– Preporuka je također da se obrati posebna pozornost na malu djecu kako ne bi skupljala predmete s tla i kako se na tlu ne bi igrala sve dok se ne načini analiza tla oko požarišta i u područjima koje je zahvatio dimni oblak – upozoravaju iz Ministarstva.

>>Stanovnici uz C.I.O.S.: 'Jako smrdi, strah nas je za djecu'

Komentara 10

ZE
.zeitgeist.
12:45 15.04.2014.

Odlukom vlade, glomazni otpad se više ne smije zbrinjavati na Jakuševcu. I tako je prije koji mjesec privatna tvrtka preuzela zbrinjavanje glomaznog otpada. A ovo je rezultat.

TR
trandri
12:58 15.04.2014.

Panika i šlamperaj, ne ponovilo se!

GU
guc
13:27 15.04.2014.

I opet sama negativa u komentarima.Ipak pobjednik je predstavnik liberalnog kapitalizma g.Kosor koji je odmah ustvrdio da su krivi SDP i ministar.A kada bi ja ustvrdio da nas je upravo liberalni kapitalizam doveo tu gdje jesmo,bilo bi mu razrogacenih ociju,sigurno krivo.Nego upalilo se i pocekajmo da se utvrdi razlog.Ljudi vatra je vrag samo dode pa zatio i u najmanjim selima postoje vatrogasci.A zasto nitko ne pohvali pozrtvovnost vatrogasaca-ma da to bi bila pozitiva.A mi obozavamo negativu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije