Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatni jubilej

Uzor za Floraart je bio Beč, a veliku izložbu cvijeća otvarala je i Jovanka Broz

27.05.2015., Zagreb - Hrvatski povijesni muzej, predavanje na temu 50. godina Floraarta.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
28.05.2015.
u 15:31

U Hrvatskom povijesnom muzeju umirovljene stručnjakinje podsjetile na početke poznate cvjetne manifestacije

–Posjet cvjetnom sajmu u Beču bio nam je nadahnuće. Iako smo bili neiskusni u organizaciji i imali kratak rok, sve je dobro ispalo - prisjetila se Breda Berić, umirovljena agronomkinja u uvodu svoga jučerašnjeg predavanja o počecima međunarodnog cvjetnog sajma kojeg danas poznajemo kao Floraart.

Od prvoga izdanja priredbe 1966., koju su pokrenule tvrtka Flora i Večernji list sve do aktualnog koji se odvija ovaj tjedan, prošlo je pola stoljeća. Upravo ovaj vrijedan, zlatni jubilej sadašnji organizator, tvrtka Zrinjevac, odlučila je proslaviti još svečanije.

Povodom 50 godina postojanja željeli smo sve podići na viši nivo te preseliti predavanja i promocije s Bundeka u Hrvatski povijesni muzej - objasnio je Luka Balvan, član Izvršnog odbora Floraarta. Događanja u muzeju imaju i simbolično značenje jer je upravo na Gornjem gradu, gdje se ustanova nalazi, sve i počelo.

Kako je sajmu postajalo sve tješnje tako se selio na nove lokacije - 1992. u Boćarski dom, a 2006. na Bundek. Breda Berić i njezina umirovljena kolegica, krajobrazna arhitektica Ljerka Pavić ponudile su prepunom auditoriju putovanje u prošlost i podsjetile na dane kada je sajam otvarala Jovanka Broz, a posjetitelji u odijelima čekali u redovima da bi vidjeli cvjetne izloške, kupili neki primjerak ili ušli na popratna događanja.

Ljerka Pavić istaknula je da su organizatori ponosni ne samo na značaj i ulogu sajma nego i na činjenicu da se odvijao sve ove godine, pa i za vrijeme Domovinskog rata. Upravo tada mnoge su cvjetne instalacije bile posvećene stradanju. 

Komentara 1

TO
tor
21:35 28.05.2015.

Ma ja ovaj članak ne bi ni pročitao da drugarice ne evociraju uspomene na našu dragu drugaricu Jovanku! pljuc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije