Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠESTINE

Uz potok Medveščak postavit će kip šestinske pralje

07.05.2015., Zagreb - Udruga za ocuvanje Sestina zeli postaviti kip Sestinske pralje uz potok Medvescak. Udruga se bavi ocuvanjem starih obrta i obicaja Sestinskog kraja.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
10.05.2015.
u 12:00

Odaju počast ženama poznatim i kao "vešmašine iz Prigorja", a Udruga za očuvanje Šestina želi u staroj školi napraviti i multimedijski centar

Trčanje uz potok, preskakanje vode i kupanje te igranje na obali scene su iz djetinjstva kojih se rado prisjećaju mnogi Šestinčani. Naime, kao djeca su većinu vremena provodili uz potok Medveščak, dok su žene vrijedno prale rublje. Gotovo da nije bilo Šestinčanke koja se time nije bavila i upravo se zato i danas u cijelom Zagrebu zna tko su bile šestinske pralje.

– Stoljećima su se naše majke, bake i prabake bavile pranjem rublja za gradsku gospodu i tako zarađivale – objasnio je Mladen Kljajić, član Udruge za zaštitu Šestina i inicijator projekta postavljanja kipa pralje uz potok Medveščak.

U prirodnoj veličini

Poznate i kao "vešmašine iz Prigorja", pralje su radile na potoku gdje je svaka imala mjesto za pranje, prališče, koje se strogo poštovalo.

– Svaka je pralja imala svoju gospu u gradu kojoj je nosila čisto rublje. Ponekad je više pralja skupilo novac i platilo vožnju do Zagreba konjskom zapregom - foringom – prisjeća se Kljajić koji je napisao i brošuru o šestinskim praljama. Cilj mu je, zajedno s ostalim članovima Udruge, uz Medveščak postaviti kip pralje u prirodnoj veličini.

– Model imamo, autor mu je Vid Vučak koji će napraviti i konačnu verziju kada skupimo novac – rekao je Kljajić te objasnio da kip od milja zovu Barica, no službeno neće imati ime. Sve su pralje, kaže, bile jednako vrijedne, želimo im se svima zahvaliti i bilo bi nepošteno jednu izdvojiti. Postavljanje kipa tek je prvi korak prema ostvarenju konačnog cilja Udruge – otvaranja etnoparka koji bi bio zanimljiv i građanima i turistima.

Malo ženskih kipova

– Željeli bismo sagraditi i mlin kakav je prije bio na potoku te staru školu preurediti u multimedijski centar – objasnili su u Udruzi te napomenuli da je ideja gotova, još samo treba srediti papirologiju koje je jako puno. Trebamo dobiti građevinsku dozvolu i riješiti pitanje prostora s Gradom. Za sada su dobili podršku pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić koja smatra da se radi o odličnoj ideju s obzirom na to da u Zagrebu nedostaje kipova koji prikazuju lik i djelo žena.

Komentara 1

Avatar ankabutorac
ankabutorac
10:17 11.05.2015.

Super ideja....jer je prije tak bilo...treba tim zenama podici spomenik....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije