Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samozapošljavanje

Uz 25.000 kuna potpore do posla došlo čak šesto Zagrepčana

Samozapošljavanje
Foto: Stjepan Bubalo
1/3
29.04.2015.
u 19:00

Od ukupnog broja novih tvrtki oko 20 posto je u vlasništvu mladih osoba do 30 godina starosti, dok je u vlasništvu žena oko 40 posto

Uz potporu Grada od 25 tisuća kuna prošle godine 396 nezaposlenih osoba uspjelo je pokrenuti svoje obrte ili tvrtke, a još najmanje 200 i ove godine može zatražiti isti iznos novčane pomoći i na taj način osigurati si radno mjesto. Među nezaposlenim osobama koje su iskoristile potporu je i Ivan Kelava.

Nakon završenog studija za filmskog producenta prijavio se na burzu, a potom odlučio i na otvaranje tvrtke. -Baš sam jutros dobio pozitivan odgovor oko poslovnog ugovora iz jedne tvrtke iz koje su kazali da ako pristanu na prvi mogu očekivati na još najmanje devet poslova - kazao je Kelava.

Uspješan posao uz pomoć Grada pokrenula je i Mija Šipek koja je uz sebe zaposlila još jednu osobu, a tijekom ove godine planira ih zaposliti još dvije.

Foto: Stjepan Bubalo

-Otvorila sam tvrtku i zastupam u Hrvatskoj strane investitore. Tražimo im hale, rješavamo papire i pripremamo teren za pokretanje posla - ispričala je Šipek koja se na samostalan pothvat odlučila nakon što je dobila potporu Grada koju je iskoristila za nabavku računala, printera i druge opreme.

Baš sam jutros dobio pozitivan odgovor oko poslovnog ugovora iz jedne tvrtke iz koje su kazali da ako pristanu na prvi mogu očekivati na još najmanje devet poslova

Ivan Kelava

Novac u pokretanje posla uložio je i Ranko Širola koji je pronašao partnera i otvorio tvrtku Smart move Solution.

- Proizveli smo električni romobil. Dijelova nabavljamo u Hrvatskoj i Španjolskoj, a sav posao proizvodnje obavljamo uz pomoć nekoliko obrtnika u Zagrebu - kazao je Širola. Električni romobil koša 12,5 tisuća kuna, postiže brzinu od 25 kilometara na sat, a baterija mu se puni kao i mobitelu - na bilo kojoj utičnici.

Foto: Stjepan Bubalo

Pozitivan primjer poduzetnika dirnuo je i gradonačelnika Milana Bandića koje je odmah najavio da će Grad koji je prošle godine osigurao 9,9 milijuna, a ove pet i ove godine povećati iznos za poticanje samozapošljavanja.

-Prvim rebalansom proračuna treba taj iznos vratiti na prošlogodišnji unatoč tomu što nam je država oduzela 800 milijuna. Na ovomu se ne smije štedjeti - kazao je Bandić.

Mjeru 'Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto' provode Ured za promet, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Razvojna agencija Zagreb koja provodi edukaciju i mentoriranje nezaposlenih osoba tijekom prve godine poslovanja.

Prema informacija iz Agencije i Zavoda za zapošljavanje u tim novo osnovanim poslovnim subjektima po inicijalnim planovima, trebalo bi se zaposliti oko 600 osoba. Prema obliku registracije najveći broj novih poslovnih subjekata, njih 262 ili 66,2% osnovano je kao trgovačko društvo, 123 ili 31,1% osnovano je kao obrt a ostalih 11 ili 2,7% osnovano je kao slobodno zanimanje. Od ukupnog broja novih tvrtki oko 20% je u vlasništvu mladih osoba do 30 godina starosti, dok je u vlasništvu žena oko 40%.

Pri tome je najveći broj novih tvrtki iz područja uslužnih djelatnosti što je i razumljivo jer je za pokretanje ovih djelatnosti potrebno uložiti manja inicijalna sredstva.

- Te novoosnovane tvrtke nisu prepuštene same sebi, nego im je u Plavom uredu Razvojne agencije omogućeno mentoriranje, savjetovanje i edukacija za cijelu prvu godinu njihovog rada kako bi što uspješnije čvrsto stali na svoje noge - kazao je Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije.

Iz Plavog ureda poduzetnicima besplatna stručna pomoć

Komentara 2

CE
centirion
06:49 30.04.2015.

A zasto samo u Zagrebu??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije