Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klizište Čukovići

Usred noći zemlja nam se survala na kuće

19.02.2016., Zagreb - Usljed kise doslo je do klizanja tla neposredno iza obiteljske kuce u ulici Kestenovac. Stanovnici kazu da svake godine se to desava. Do sada su sami radili drvene zidove da bi sprijecili klizanje tla. Mato Markovic. Photo: Goran Jak
20.02.2016.
u 08:38

Golema količina zemlje, ali i drveće te nisko raslinje strovalili su se na četiri kuće na brojevima 7, 9, 11 i 13 u Ulici Kestenovac u Gradskoj četvrti Črnomerec.

Kuće su se zatresle, a zvuk snažnog udarca probudio je stanare u tri sata ujutro u noći s četvrtka na petak. Golema količina zemlje, ali i drveće te nisko raslinje strovalili su se na četiri kuće na brojevima 7, 9, 11 i 13 u Ulici Kestenovac u Gradskoj četvrti Črnomerec. Naime, ponovno se aktiviralo klizište Čukovići s kojim građani već godinama muku muče.

Odmah su znali što je

– Udarac je bio jak, ali odmah smo znali što je. Isto nam se već događalo, zadnji put prije dvije godine, ali nikako da se problem riješi – govore supružnici Nikola i Nada Šute s broja 11 koji u Kestenovcu žive više od tri desetljeća. Zadnjih su godina uložili već 30.000 kuna u zaštitu kuće od klizišta uz pomoć drvenih pregrada koje su sami postavili. I njihovi susjedi, obitelj Marković, smatraju da su već mogli kupiti novu kuću koliko su uložili u zaštitu ove.

– Kuću smo kupili 1978., a deset godina kasnije klizište se aktiviralo. Od tada nemamo mira i stalno smo u strahu. Možda će nam već noćas zatrpati kuću – govori Katarina Marković koju smo zatekli kako sa sinovima čisti područje oko kuće jer blato je na sve strane. Kako kaže, jednom je prilikom skoro i nju zatrpalo te je krajnji čas da Grad sanira klizište.

– Dosad su nam gradske službe pomogle počistiti zemlju, no privremenu smo sanaciju uvijek sami plaćali. I danas su nadležni i radnici bili kod nas, ali opet ne znamo hoće li se nešto konkretno poduzeti – kažu ljutiti stanari.

Ima toga još

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Josip Jelić rekao je da na Črnomercu više sličnih klizišta, no ovo je toliko opasno da Grad mora krenuti u sanaciju. Ipak, treba pričekati ljepše vrijeme. No, strpljenja više nema 85-godišnja Olga Zupanc s kućnog broja 7 koja napominje kako će radije u dom za starije nego da čeka da je zemlja zatrpa u vlastitoj kući. Po 95-godišnju stanarku s broja 9 odmah je po aktivaciji klizišta došla obitelj i preselila je.•

Komentara 22

DU
Deleted user
09:05 20.02.2016.

To je velika tragedija, kada kuću zazidaš tamo gdje nitko normalan to nebi napravio! Tko ti je dao građevinsku, uporabnu dozvolu neka sada sanira štetu, ako uopće takove dozvole imaš!

MR
mrnmarina
11:52 20.02.2016.

Oni koji u Zagrebu grade sa dozvolama i po propisima su očito nenornalni. Sagradi bajtu gdje ti se hoće, a svi ćemo se brinuti o šteti kada se dogodi.

Avatar maxist
maxist
13:06 20.02.2016.

nekada se vodilo računa o klizištima (pa i potencijalnim) a dozvole se nisu dijelile na tomboli.....pa tamo gdje se nije smjelo ni pesju kučicu postaviti niknule se četvero katnice u cijelom Podsljemenu.Bezbrižnost gradnje na gudurama od lapora mnoge će na kraju koštati imetka a lako i života jer struka je eliminirana iz postupka...........Šteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije