Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjere štednje

Uprava Holdinga mijenja Pravilnik o radu i smanjuje prava radnika

ZG Holding
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.11.2014.
u 09:00

Uprava traži da može mijenjati osnovicu plaća kada to želi

Smanjenje dodatka na plaću za rad noću, ukidanje naknade za rad subotom, kao i prisvajanje diskrecijskog prava da Uprava regulira osnovicu plaće dijela zaposlenih, te kresanje otpremnina, potez je kojim Uprava Zagrebačkog holdinga na čelu s Danielom Franić želi uštedjeti.

Povreda ugovora?

Naime, na adrese nekadašnjih podružnica, a sada izdvojenih društava iz Holdinga, Vodopskrbe i odvodnje te GSKG-a došao je prijedlog novog Pravilnika o radu, a prema kojem uprava zadire u dosada Temeljnim kolektivnim ugovorom zajamčena prava radnika.

- Sadašnja uprava na čelu sa Slobodnaom Ljubičićem nakon pregovora sa sindikatima potpisala aneks V Temeljnog kolektivnog ugovora kojim je prihvatila cjelokupni TKU i potpisala da neće tražiti umanjenja prava sve do kraja 2016. godine. Kad netko svjesno potpisuje ugovor znajući da ga neće ispoštovati onda za to vjerojatno postoji naziv uz termin “prijevara?”. Kolektivni ugovor je svetinja za radnike i mi ćemo ga braniti svim zakonskim sredstvima - kazao je Darko Kleinberger, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika ZGH.

I dok se sindikati pozivaju na Temeljni kolektivni ugovor koji im jamči sva prava, Uprava pak ima drugo mišljenje o predloženom Pravilniku o radu.

- Uprava je radi učinkovitijeg korištenja ljudskih potencijala, efikasnijeg upravljanja troškovima za zaposlene te veće mobilnosti radnika unutar Grupe pokrenula aktivnosti ujednačavanja prava i obveza radnika iz radnog odnosa u svim trgovačkim društvima Grupe ujednačavanjem općih akata tih društava. Slijedom toga je usvojen tekst Pravilnika o radu kao predložak pravilnika o radu i za sva izdvojena trgovačka društva unutar Grupe - poručili su iz Holdinga.

Uskoro i druge tvrtke

Želimir Hercigonja iz Sindikata komunalnih radnika Hrvatske smatra da je pokušaj nametanja novog Pravilnika izdvojenim tvrtkama početak kresanja radničkih prava u cijelom Holdingu.- Oni tumače da se izdvajanjem podružnica promijenio i njihov status, odnosno vlasnik, čime je prestao važiti Kolektivni ugovor.

No, nikakvih promjena vlasništva nema jer je vlasnik Grad Zagreb, kao što je to bilo i prije – kaže Želimir Hercigonja te dodaje da apsurdan zahtjev Uprave da regulira osnovicu plaće koja iznosi 2884 kune kada to zaželi.

>>Što kažete na to: 'Jedna kava u gradu ili cijeli dan vožnje ZET-om

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
10:21 25.11.2014.

Najlakse je udariti po radnicima, sto je sa javnim nabavama , povlastenim koeficjentima , voditeljima razno raznih projekata ???? Koliko je novaca isisano iz Zg Holdinga u zadnjih 10 godina ???? A ovce sa svojim dobro i debelo uhljebljenim sindikalnimim vodama sute . Gdje su sad bahati sindikalci , nigdje i unutar svojih redova bez demokratskih izbora postavljaju sebi sklone ljude.

MD
mdma
10:08 25.11.2014.

da se bar privatizira pa da vide sta znaci raditi

TH
than
12:41 25.11.2014.

Festa se blizi kraju, a nakon nje dolazi konobar sa racunom. Nitko se nije bunio dok se dijelilo, uhljebljivalo i kralo. Cak niti sindikatima nije smetalo, jer je vise para sjedalo. Sada kada nema, pobuna. E pa biti ce sve manje i manje, a morati ce se 'delati' sve vise i vise, jer treba zaraditi za tekuce potrebe i vratiti dug za 'festu'. Ali ne 'delati' ovako kao sa fontanama i 'zlatnim' wcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije