Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZG Holding

Upozorenje: Privatizacija Čistoće vodi do poskupljenja

'18.05.2012. Zagreb - Tradicionalnom norijadom ucenici zavrsnih razreda srednjih skola proslavili su zavrsetak skolovanja, a iza sebe ostavili hrpu smeca. Most. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
26.09.2013.
u 09:15

Sindikati koji djeluju u Holdingu najavili su da će doći u Gradsku skupštinu na raspravu o izdvajanju sedam podružnica bez imovine, a zastupnicima će podijeliti letke u kojima piše da je odluka ishitrena

Prema dokumentu koji je voditelj Čistoće Branimir Valašek 10. rujna uputio članovima uprave Holdinga Zdenku Milasu i Anti Samodolu, dan prije razgovaralo se o privatizaciji te podružnice. Premda uprava Holdinga smiruje napetosti širenjem obećanja da neće doći do privatizacije podružnica čije bi izdvajanje iz megatvrtke trebalo početi ako na današnjoj sjednici to odobri Gradska skupština, već da je riječ o izdvajanju zbog poboljšanja njihova učinka, dokument svjedoči da se u razgovorima očito išlo i do kraja procesa restrukturiranja. Iz njega se da i iščitati da je u upravi došlo do razilaženja u mišljenju jer su očito samo Samodol i Milas zatražili Valašekovo mišljenje. U dokumentu koji su objavili sindikati Čistoće direktor Valašek Holdingovu dvojcu objašnjava da iz svog iskustva nije čuo ni za jednu uspješnu privatizaciju tvrtke koja se bavi tom djelatnošću. – Drastičan je primjer privatizacija takve tvrtke u Budimpešti sredinom devedesetih kada su novi vlasnici otpustili većinu radnika i povećali cijenu usluga čija je kvaliteta ubrzo pala – navodi Valašek. Dodaje da je nakon nekoliko godina stanje postalo neizdrživo pa je Grad ponovno osnovao tvrtke i od privatnika skupo otkupio koncesiju.

– Sličnih primjera imamo i u Hrvatskoj kao što su Sisak i Sveta Nedelja gdje je ubrzo otkazan ugovor s tvrtkom Saubermacher – istaknuo je Valašek navodeći i primjer Jastrebarskog.

– Ondje je privatna tvrtka Eko-Flor preuzela gradsko poduzeće Komunalac, a zatim dospjela pred stečaj. Cijene za građane su povećane, radnici neredovito primaju plaće, a i kvaliteta usluge je upitna.

Sindikati koji djeluju u Holdingu najavili su da će doći u Gradsku skupštinu na raspravu o izdvajanju sedam podružnica bez imovine, a zastupnicima će podijeliti letke u kojima piše da je odluka ishitrena.

– Tražimo da prava radnika po kolektivnom ugovoru u izdvojenim tvrtkama ne vrijede samo godinu dana, već dulje, da se tim tvrtkama obeća ugovor s Gradom o suradnji najmanje 10 godina i da sindikati sudjeluju u kreiranju plana – kazala je Đurđica Kahlina, koordinatorica sindikata u Holdingu. Gradonačelnik je kazao da su podružnice daleko od privatizacije, a ako do toga i dođe, da će dionice moći kupiti zaposlenici.

>>'Jesmo za privatizaciju, ali ne za privatizaciju na hrvatski način'

>>Pobuna u Čistoći: Najavili štrajk i kaznene prijave protiv uprave

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije