Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi veliki realiziran projekt

Upoznali su se u Zürichu, vjenčali i projektirali Svetice

05.02.2017.
u 12:14

Unuka kipara Vojina Bakića - Vjera, sa svojim je suprugom Matthiasom Kulstrunkom bazen projektirala još na fakultetu

Još kao malena djevojčica znala je da će postati arhitektica.

Stalno je nešto crtala, slikala, izlagala na raznim izložbama. Ništa čudno, s obzirom na to da su joj oba roditelja bila arhitekti, a bliska je bila i s djedom, poznatim kiparom Vojinom Bakićem.

Odrastala na Ravnicama

Logično, životni je put Vjeru Bakić odveo na zagrebački Arhitektonski fakultet, a potom na prestižni ETH u Zürichu, gdje je upoznala i budućeg supruga Matthiasa Kulstrunka. Pri kraju studija odlučili su se natjecati za projekt gradnje bazena na Sveticama. Živjeli su tada još u Švicarskoj. No, imali su dobre predispozicije. Jer Vjera Bakić znala je lokaciju budućeg bazena do najsitnijeg detalja.

– Djetinjstvo sam provela na Ravnicama i kupala se u starom bazenu koji je nekada stajao na mjestu sadašnjeg kompleksa. Bilo je to legendarno kupalište Zagrepčana, u istom rangu kao i ono na rijeci Savi. Bio je otvorenog tipa. A s prijateljicama sam se igrala i skrivača između betonskih Dinamovih tribina – prisjeća se Vjera Bakić.

Njihov projekt izabran je kao najbolji među njih 40, iako su se natjecali puno iskusniji zagrebački arhitekti poput Miroslava Genga, Vinka Penezića i Krešimira Rogine. Najveći i najznačajniji sportsko-rekreacijski objekt koji je lani niknuo u metropoli tako je postao prva velika realizacija njegovih autora. 

– Stari bazen projektirao je 1965. godine Franjo Bahovac, a koristio se samo ljeti jer se voda nije grijala. Autor je bazen postavio u okolinu kako bi posjetitelji osjetili prisutnost obližnje maksimirske šume. Željeli smo prostoru dati istu funkciju, a konzultirali smo se s 30 različitih stručnjaka dok smo projekt izrađivali – ističe Vjera Bakić dodajući da su program zatvorenog bazena željeli dopuniti i drugim sadržajima te prostoru dati dodatnu vrijednost. Iako je glavna zvijezda kompleksa olimpijski bazen dug 50 metara, širok 25, a dubok 2,20 metara, na krovnu terasu postavili su teren za mali nogomet i badminton, zamislili su i vanjsko vodeno igralište prepuno vodoskoka, a građani mogu na otvorenom igrati i stolni tenis te odbojku na pijesku. Izazov je bio, kaže Vjera Bakić, projektirati zatvoreni kompleks bazena na jednoj od najstarijih zagrebačkih lokacija uz koju se vežu počeci organiziranog sporta i rekreacije.

– Kada se bazen otvorio na Dan grada prošle godine, omogućeno je besplatno kupanje dva dana. Ta smo dva dana Matthias i ja non-stop bili na bazenu. Radovalo nas je da su ljudi prihvatili i konzumiraju te sadržaje upravo onako kako smo ih zamislili – ističe Vjera Bakić.

Dvaput tjedno na plivanje

Projekt su nadzirali tijekom gradnje, no tek kad su ušli u uglancani kompleks nakon otvaranja, shvatili su koliko su promijenili urbanističku sliku tog dijela Zagreba.

– Na to smo ponosni. Taj nas je projekt pogurao u smjeru samostalnog rada, pa smo u Zagrebu osnovali vlastiti ured – ističe Vjera Bakić, iako, dodaje, još nisu odlučili hoće li im to biti stalno prebivalište. Ona predaje i na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, a Matthias Kulstrunk na fakultetu u Zürichu, pa žive praktički na dvije adrese. A Vjera je ondje upisala i doktorat. Matthias se pak snašao s hrvatskim i već ga poprilično dobro govori. I dalje prate “život” bazena, vodeći dvaput tjedno stariju od dvije kćeri na plivanje, a projekt je u međuvremenu nominiran za najprestižniju europsku arhitektonsku nagradu “Mies Van der Rohe Award 2017”. Prijavljeno je 365 radova iz cijele Europe, a koji je najbolji bit će objavljeno u travnju. 

Komentara 1

SM
smarko007
14:24 10.02.2017.

Bitno da su jako razmišljali o sportašima..... Malo su zaboravili kabine za presvlačenje. Naime, postoje samo kabine za građanstvo koje plaća ulaz, a za djecu koja svakodnevno tamo treniraju, 6 dana u tjednu nema kabina za presvlačenje i spremanje osobnihih svari. Ups, malo su se arhitekti zabunili....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije