Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modernizacija

Uplatnica se već riješilo 4137 ljudi - račune plaćaju putem e-Građanina

Ilustracija internet
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
21.08.2014.
u 11:00

Mjesec dana od pokretanja usluge u Holdingu zadovoljni, usluga je zasad najbolje prihvaćena kod mlađih osoba koje su se već priviknule na elektroničko plaćanje računa

Dosad se 4137 Zagrepčana odlučilo komunalne račune Zagrebačkog holdinga plaćati isključivo putem nedavno pokrenutog nacionalnog sustava e-Građanin pa u svojim poštanskim sandučićima uskoro više neće ni dobivati tiskanu jedinstvenu uplatnice.

Iz Holdinga su pojasnili kako za sada ipak šalju i tiskanu verziju jer je sustav tek krenuo, no da ih od listopada tim korisnicima više neće slati. Umjesto toga i oni i budući korisnici koji se odluče na plaćanje računa putem interneta, od Holdinga će početkom mjeseca dobivati elektronički račun u PDF formatu koji potom mogu odmah i uplatiti putem internetskog bankarstva.

Prema informacijama iz Holdinga, usluga je zasad najbolje prihvaćena kod mlađih osoba koje su se već priviknule na elektroničko plaćanje računa pa su i plaćanje objedinjenih komunalnih računa putem interneta jedva dočekali.

Također su napomenuli kako je riječ o novoj usluzi koja je dostupna tek nešto više od mjesec dana pa je podatak o četiri tisuće korisnika koji su već prvog mjeseca zatražili digitalni račun i više nego zadovoljavajući. Iz Holdinga su pozvali i ostale korisnike koji primaju jedinstvenu uplatnicu (a takvih je 380.388) da se odluče na uslugu kojom će najbrže imati uvid u svoje račune te pojasnili da će od listopada na taj način korisnici imati uvid i u stanje duga ali i sve uplaćene račune.

Uslugu inače mogu koristiti svi građani koji su registrirani na stranici E-građani (za sada ih je 25 tisuća u cijeloj Hrvatskoj) za što im je pak potrebna ‘elektronička vjerodajnica za e-Građane’ odnosno lozinka koja se može zatražiti besplatno u svakoj poslovnici Fine.

Nakon toga potrebno je otvoriti korisnički pretinac koji omogućava primanje osobnih elektroničkih poruka javne uprave te drugih javnih tvrtki među kojima je Zagrebački holding. Svi novi korisnici, pojasnili su iz Holdinga, prilikom aktiviranja osobnog korisničkog pretinca dobit će odmah obavijest da će im podaci o jedinstvenoj uplatnici biti vidljivi u osobnom korisničkom pretincu čim se kreiraju.

Sam sustav E-građanin pokrenula je ove godine država s ciljem da građani na jednom mjestu imaju uvid u odluke, a omogućava i siguran pristup elektroničkim uslugama korištenjem elektroničkog identiteta za elektroničku identifikaciju.

Komentara 2

ZO
Zooltan
12:02 14.12.2019.

Sve plaćam preko toga i ide odlično !

ST
strsljen2013
16:26 21.08.2014.

Nekada se tramvaj plaćao sms-om. Propali novci za razvoj programa i infrastrukture.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije