Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poznata fotografkinja

Umrla Marija Braut. 'Ja odoh, fotografije ostaju...'

Marija Braut
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
01.07.2015.
u 21:43

Braut je rođena 1929. u Celju, a od 1941. je živjela u Zagrebu.

Marija Braut, poznata fotografkinja i nasljednica slavne zagrebačke škole fotografije, umrla je u 86. godini života.

Zagreb joj je oduvijek bio umjetnička inspiracija. A Zagrepčani su gospođu s uredno začešljanom sijedom kosom u punđu i do nedavno viđali na njegovim ulicama, dok traži najbolji kadar. Bilježeći neponovljive trenutke u vremenu, Marija Braut znala je reći da žali što nema objektiv unutar oka da može snimiti fotografiju samo jednim treptajem. - Dok izvadim fotoaparat, trenutak prođe – govorila je zadnji put što smo se srele, a povodom posljednje izložbe koju je pripremila prije smrti u 86. godini.

Nepoznati Zagreb” Zagrepčani su imali prilike vidjeti prošlo ljeto u Umjetničkom paviljonu. No mnogi će reći kako je Marija Braut uvijek uhvatila onaj trenutak koji je pričao stotine priča. Neki će se prepoznati na starim crno-bijelim fotografijama. Ne samo što je znala uhvatiti kadar, u svakoj je fotografiji prenijela duh tog vremena. Puste tramvajske stanice u jutarnjoj sumaglici, kumica koja prelazi savski most biciklom po kojem su povješane torbe sa sirom i vrhnjem, šetnje gradskim ulicama... Obilježila je nastanak Novog Zagreba, poslikala tek izgrađene zgrade u Travnom, tzv. petlju u Držićevoj u nastajanju...

A u fotografiji se našla sasvim slučajno. Prekinula je studij arhitekture i završila u fotostudiju Toše Dapca. - Tošo mi je doslovno gurnuo kameru u ruke, poslao me na ulicu i rekao – snimaj! - znala je prepričavati svoje početke. Voljela je, često je govorila, upravo neponovljivost fotografije. Strast je to koja je u potpunosti odredila njen stil života. A Zagreb je bio njena druga fascinacija. Iako to nije njen rodni grad. Rođena je, naime, 1929. godine u Celju. Godine 1941. doselila je u glavni grad, gdje je maturirala. Prvu samostalnu izložbu održala je 1969. s Petrom Dabcem u Galeriji SC. Bila je članica ULUPUH-a i Fotokluba Zagreb, radila je kao fotografkinja u Galerijama grada Zagreba, a nakon 1972. postaje samostalna umjetnica.

Održala je preko 100 samostalnih izložbi. Fotografije i na tisuće negativa Marije Braut čuvaju se u zbirkama u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju suvremene umjetnosti i Hrvatskom državnom arhivu. Tokom života susretala je mnoge poznate osobe, pa se znala prisjetiti susreta s Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom na snimanju “Sutjeske”, i glumičinih ljubičastih očiju, koje su je opčinile. O njenom životu, koji ju nije mazio, snimio se i dokumentarac... U svom je stilu komentirala film o sebi - Ja odoh, fotografije ostaju...

>> Pionirka zagrebačke fotografije Marija Braut sada i online

Ključne riječi

Komentara 8

MI
miso
21:37 01.07.2015.

Sućut svima koji su pogođeni odlaskom ove divne žene!

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:58 02.07.2015.

Kroničarka Zagreba kojeg je ovjekovječila svojim fotografijama! Počivala u miru i u Božjoj milosti!

DU
Deleted user
08:26 02.07.2015.

... iznimna osoba ... prekrasna, zaigrana, pametna, topla ... djevojka do kraja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije