Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peto izdanje

Umjetnost i smijeh zavladali bivšom vojnom bolnicom

Muzej ulične umjetnosti
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/6
Autor
Sandra Golemac
28.08.2014.
u 15:00

U nedjelju će u sklopu Muzeja ulične umjetnosti biti organizirani obilasci za posjetitelje svaki puni sat od 15 do 18 sati

U samom centru grada, iza velikih drvenih vrata godinama je stajala u sjeni. Velebno zdanje od oko 12 tisuća četvornih metara bilo je prazno i usamljeno. No derutna bivša vojna bolnica u Vlaškoj 87 konačno je dobila novu svrhu. Ovaj napušteni gradski prostor u svoje su ruke preuzeli ulični umjetnici, crtači i ilustratori koji su svojim djelima već lani oživjeli dio bivše vojarne.

Odlična atmosfera

Iako se još uvijek nekako osjeti miris bolnice, vizualni je dojam prostora sasvim suprotan. Boje, sprejevi, pribor, smijeh, druženje i odlična atmosfera već nekoliko dana vladaju hodnicima ove nekad tmurne zgrade gdje su na dvjestotinjak bolničkih kreveta u 19. stoljeću boravili vojnici, a za Domovinskog rata izbjeglice.

Da umjetnost nije samo za sterilne muzeje, dokazuje desetak umjetnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Izraela, Njemačke, Kine i Mongolije koji ovih dana oslikavaju zidove u sklopu petog izdanja Muzeja ulične umjetnosti koje će svoju veliku završnicu imati 31. kolovoza. Jedan od naših najpoznatijih umjetnika Bruno Pogačnik Wukodrakula izabrao je bivšu recepciju za svoju novu instalaciju.

– Prostor sam prebojio u crno jer mi je glavni cilj bio poništiti njegovu povijest i stvoriti novi kontekst. Ova je manifestacija jako bitna za Zagreb jer svima pruža priliku da se izraze, i profesionalcima i laicima. Osim toga, obogaćuje kulturni sadržaj – poručio je Pogačnik.

Novi koncept

Umjetničkim su radovima jučer bile oduševljene 77-godišnja Mirjana Balen i 60-godišnja Mirjana Šimić koje su više od sat vremena obilazile zdanje.

– Zanimljivo je promatrati kako mladi izražavaju svoju viziju svijeta i stvari. Ovo je predivno – kazala je Balen i dodala kako bi se cijela zgrada trebala prenamijeniti u atelje za tisuće umjetnika.

Direktorica MUU Ivana Vukšić naglasila je da je ove godine koncept drugačiji pa će posjetitelji moći vidjeti radove od kiparskih instalacija do konceptualnih prostornih crteža.

Organizirani obilasci bit će 31. kolovoza od 15 do 18 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije