Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika obljetnica

Dobro došli u Hrvatski školski muzej: Umjesto laptopa pero i filiri

05.02.2015., Zagreb -  Hrvatski skolski muzej postavlja izlozbu predmeta iz 19. stoljeca o osnovnoj skoli.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
19.08.2016.
u 13:36

Danas slave 115 godina, postav s 1000 predmeta možete pogledati besplatno

Uspravno, mirno, s rukama na leđima.

I pogledom na ploču. Tako su se krajem 19. stoljeća učenici morali ponašati u školi. Svaka je klupa imala tintarnice, pisalo se guščjim perom, a bilješke su učenici zapisivali i na pločicu. Svaka učionica morala je imati točno četiri prozora, postavljena da učenike svjetlo obasjava s lijeve strane, ali i pljuvačnicu.

Radionice krasopisa

Sve je u začecima sustavnog obrazovanja bilo strogo propisano. Od izgleda školske učionice do ponašanja zaposlenika i učenika. Pa čak i kako disciplinirati đake.

– Brezova šiba bila je glavni “alat” discipliniranja. Nikad ih se ne bi kažnjavalo zbog neznanja, već isključivo zbog nepodopština – kaže Branka Manin, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja na Trgu maršala Tita 4, koji danas slavi 115. rođendan. Imaju stoga dan otvorenih vrata pa posjetitelji mogu stalni postav, kao i izložbu “Bertuchovo slikovno carstvo” razgledati besplatno. U 10, 13 i 15 sati na programu su i kostimirane radionice na kojima će djeca moći učiti vesti križićem i pisati krasopis. A moći će naučiti i štogod o povijesti školstva među 1000 izložaka iz razdoblja od kraja 19. stoljeća do danas. Vidjet će kako su nekad njihovi vršnjaci učili matematiku, fiziku, biologiju...

– Sve što su učili moglo se primijeniti i u praksi. Tako su računati učili na računalu s filirima, mjernoj jedinici novca Habsburške monarhije – ističe B. Manin.

Vezenje i drvodjelstvo

Ondje je i tzv. crna, odnosno “sramotna” knjiga, u koju su se zapisivali zločesti učenici, ali i zlatna, počasna knjiga, u kojoj su mjesto dobivali oni s pohvalama. Izložene su i prve slikovnice, ali i likovni, kao i ručni radovi učenika. – Svi su učili vesti, dečke su učili i drvodjelstvu, a radili su uglavnom uporabne predmete, koje su na kraju školske godine prodavali kako bi zaradili za repromaterijal za sljedeću – kaže B. Manin te dodaje kako je današnja proslava početak slavlja koje će kulminirati u listopadu velikom feštom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije