Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na trešnjevačkom placu

“Ulov” s placa: 26 zaštićenih ptica vrijednih 15.000 kuna

31.01.2016., Zagreb - Na tresnjevackom placu svake nedjelje odvija se ilegalna prodaja domacih zivotinja.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
02.02.2016.
u 10:30

Prema informacijama iz Inspekcije, oduzeto je 16 češljugara, pet jurčica, tri čiška, jedan zelendur i jedan bastard

Inspekcija zaštite prirode prekjučer je na trešnjevačkom placu obavila nadzor zbog sumnje u ilegalnu trgovinu, a nakon 15-ak minuta akcije u suradnji s policijom oduzeli su 26 strogo zaštićenih ptica pjevica čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 15.000 kuna.

Nema "ni zaraze ni zarade"

Prema informacijama iz Inspekcije, oduzeto je 16 češljugara, pet jurčica, tri čiška, jedan zelendur i jedan bastard.

– Na koncu inspekcijskog postupanja sve su ptice su puštene u prirodu, osim jedne kojoj je ozlijeđeno krilo pa će biti zbrinuta u Centru za oporavak, a za prekršitelje koji su trgovali zaštićenim vrstama ptica pjevica Zakon o zaštiti prirode predviđa novčane kazne od 7000 do 30.000 kuna za fizičke osobe te od 25.000 do 200.000 kuna za tvrtke – kazali su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Dodali su da je riječ o tek jednom u nizu nadzora te da se u proteklom razdoblju najviše slučajeva zapljena odnosilo na strogo zaštićene vrste kopnenih kornjača i razne vrste ptica pjevica.

Trgovci, koji za sebe kažu da su zaljubljenici u prirodu, a ne lovci koji ubijaju ptice, tvrde da nije riječ o skupim vrstama i optužuju inspekciju.

– Došli su kao da hvataju mafiju i pokupili 30-ak ptica. Sramota da tako diraju sirotinju i da nam ne daju da dišemo, a vidio sam da iznad vrata u svojim uredima imaju prepariranu zaštićenu pticu – glasno je prosvjedovao Zagrepčanin koji se predstavio kao Mirko. Kazao je da na tom sajmu nema “ni zarade ni zaraze” i da se nepotrebno ometaju ljudi koji su došli prodati ili zamijeniti kakvog kanarinca, štigleca (češljugara), goluba ili kokicu.

Osim zaštićenih vrsta divljih ptica do kojih trgovci dolaze hvatanjem u prirodi, a potom ih prodaju za koliko ide (nekoliko stotina kuna), na zemljištu uz plac svake se nedjelje prodaju i brojne druge životinje. Mogu se ondje kupiti koke, pijetli, zečevi, golubovi, guske, patke, biserke, kanarinci, pa čak i štenci koji se “poklanjaju” za 20 kuna. Za pijetla treba pak izdvojiti od 30 do 70 kuna, za biserku 100, a za gusku i patku oko 150 kuna. Najveća gužva stvarala se oko kaveza sa životinjama i pticama koje je izložio Štef, koji, kao i ostali trgovci, nije želio reći prezime jer se boji da će mu na vrata doći inspekcija.

Donio "svoje blago"

– Prije nekoliko tjedana zapisali su me pa još čekam kaznu. Nadam se da će od nje odustati jer sam donio prodati samo svoje blago – rekao je Štef.

Iako se na sajmu okupi najmanje 30-ak prodavača te stotine kupaca, ni u Gradu ni u Ministarstvu ne znaju ima li on dozvolu ili je pak riječ o spontanom sajmu.

Komentara 9

Avatar liquidsky
liquidsky
13:54 02.02.2016.

Haha kakvo novinarstvo :D To opće nije plac neg tam kraj placa. Na placu se prodaju nežive životinje, obično su trančirane na batke i krmiće po mesnicama.

KS
krao_sam
14:21 02.02.2016.

Texas drzava!

DU
Deleted user
11:16 02.02.2016.

Ne smiju se ni visibabe brati, bit će ih uskoro na placu ko u priči...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije