Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Devastacija

Ugrožena 'pluća' grada: ljubitelji prirode bijesni zbog Medvednice

Medvednica, portal (1)
Foto: Planinarski savez Zagreba
1/4
07.06.2013.
u 14:00

Iz Parka prirode Medvednica kažu da oni nisu ovlašteni zaustavljati nekontroliranu sječu ili kazniti sporne šumare.

„Pluća“ grada Zagreba su ugrožena. Pretjerana i neprimjerena sječa šume na Medvednici podignula je Planinarski savez Zagreba i Zelenu akciju na noge. Građani i planinari zadnjih nekoliko godina sve češće upućuju prijave sječe na području Parka prirode Zelenom telefonu Zelene akcije. No, nemili događaj prije skoro mjesec dana izazvao je bijes ljubitelja prirode. Izvršena je intenzivna sječa na jednom od najatraktivnijih dijelova Medvednice, oko planinarskog doma Runolist, Šumareva groba i jezera Tigrovo oko.

– Uništena je pristupna prometnica prema Runolistu, zatrpani su odvodni kanali, uništeni prirodni potoci po kojima su izvlačena porušena stabla, neke su planinarske staze zauvijek izgubljene. To više nije prostor suživota čovjeka i prirode – naglasio je Damir Gobec iz Planinarskog saveza Zagreba na tribini „Zaustavimo devastaciju Medvednice“ koja je nedavno organizirana u suradnji sa Zelenom akcijom.

Pokušali su, kaže, u više navrata zaustaviti sječu i obavijestiti nadležne službe.

– Loptica se prebacivala s Ureda gradonačelnika na Park prirode, s Parka na inspekciju, i tako dalje. Ova je tribina jedina konkretna akcija dosad – kazao je Gobec.

Iz Parka prirode Medvednica kažu kako oni nisu ovlašteni zaustavljati nekontroliranu sječu ili kazniti sporne šumare.

– Izvođače radova trebalo bi više kontrolirati, ali smo mi tu nemoćni – poručio je Marijan Ocvirek iz PP-a Medvednica.

Njegov kolega, glavni nadzornik Darko Slukan, istaknuo je da nije problem samo sa šumama, već i kamenolomima, gradnjom i sportskim događanjima koji se ne odvijaju u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

– Mi radimo svakodnevno, dvije smjene, a često imamo i noćne akcije, vikendom i praznikom, a šestero nas je na 18 tisuća hektara. Ne stižemo sve – koncizan je bio Slukan.

Najviše je netrpeljivosti bilo između članova Zelene akcije i djelatnika Hrvatskih šuma. Ljubitelje prirode zanimalo je zašto se šuma uništava na neprimjeren način i pod izlikom održavanja se pretvara u unosan posao prodaje drva, dok šumari kažu da se sve radi po propisima.

– Nije da se šumari svako jutro nađu na kavici pa dogovaraju „danas ćemo sjeći ovo, sutra ono“. Postupak je kompliciran. Svako stablo bira se u suradnji s djelatnicima Parka prirode. Nakon doznake, na teren izlaze djelatnici Ministarstva zaštite prirode, pregledavaju doznake i tek kada odobre koje se stablo treba, a koje ne treba maknuti, radi se zahtjev za sječu. Nekad se događaju nepredviđene stvari, ali nikada namjerno – objasnio je Ivica Milković iz Hrvatskih šuma.

Ljubitelji prirode, čini se, imaju sve manje strpljenja za prebacivanje loptice nadležnih institucija dok se šuma sve više, kažu, uništava i nestaje. Smatraju da bi djelatnici PP-a Medvednica trebali dobiti ovlasti za zaustavljanje neprimjerene sječe, što će i predložiti nadležnom ministarstvu.

>> Potraga za adrenalinom: Sljeme – biciklistička oaza

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije