Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od blizneca do tomislavca

Ugostitelji žele da Sljemenska cesta bude dvosmjerna

Sljeme cesta
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
28.10.2014.
u 16:35

Udruženje ugostitelja Sljemena strahuje od propasti – poslovanje im je ove godine uništila kiša, a sada se boje da će sanacija trajati predugo

Od planinarskog doma Grafičar pa sve do Šestina prema Zagrebu je za sva vozila zatvoren promet – i tako već tri dana, otkako se cesta na tom dijelu urušila.

Cestom prema Pilama

Službeno je zatvoren te bez ikakve mogućnosti za prolazak i dio odvojka za Medvedgrad do Šestinskog Lagvića, koji su izletnici i ugostitelji znali koristiti kao alternativni pravac pa je tako jedini put za silazak s Medvednice moguć i dopušten preko Zagorja, cestom prema Pilama.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Tako postavljena regulacija potrajat će idućih tjedan dana, koliko se predviđa da će trajati hitna sanacija koja počinje već danas.

Nemogućnost prolaska razljutila je brojne vikend-posjetitelje te stvorila probleme Udruzi ugostitelja Sljemena koja okuplja sve planinarske domove i objekte koji posluju na Medvednici.

Naš je prijedlog da u parne sate polazak od Blizneca do vrha bude otvoren od 8 do 8.30 sati, dosta za prolazak svih vozila. Isto tako, u neparne sate prema dolje

Udruga ugostitelja Sljeme

Iako svjesni razloga zbog kojeg je cesta zatvorena i ozbiljnosti ugrožena prometa na tom dijelu, traže od odgovornih alternativno rješenje za problem prijevoza do Medvednice.
– Ovaj vikend zbog novonastale situacije bili smo svjedoci revoltiranih posjetitelja Sljemena koji su svoj odlazak morali organizirati preko Zagorja, odnosno na Pilu. Tu su i posjetitelji koji autobusom idu na Medvednicu, ali i onaj dio izletnika i planinara koji se pješice popnu na Sljeme, ali za spuštanje koriste autobusnu liniju – poručuju iz Udruge ugostitelja.

Predložili su rješenje – cesta bi tako od Blizneca do Tomislavova doma, uz posebnu regulaciju, bila dvosmjerna.

– Naravno da je potrebno stručno mišljenje, no naš je prijedlog da u parne sate polazak od Blizneca do vrha bude otvoren od 8 do 8.30 sati, gdje se ostavlja dovoljno vremena za prolazak svih vozila. Isto tako, u neparne sate prema dolje – objašnjavaju ugostitelji poručujući kako je iza njih kišna godina te teško da više mogu čekati i opstati.

– Ovo stvara velik problem i za zimsku sezonu te održavanje FIS trke Snježna kraljica. Svjedoci smo da je pri sanaciji ceste 2012. godine taj period bio duži nego što je prethodno dogovoreno – kažu.
Iz Parka prirode Medvednica poručuju da su na terenu zajedno s predstavnicima Gradskog ureda za prostorno uređenje, Zagrebačkih cesta i IGH još od subote.

Sanacija ceste

– Sanirat će se cesta u duljini do 40 metara. Sve dok ne završe radovi nema prolaska automobilima – kaže Snježana Malić-Limari, ravnateljica parka.

– Cijela je godina ekstremna, čak je sedam puta zabilježeno olujno nevrijeme, a aktivirala su se i klizišta. Samo protekli tjedan imali smo dvije teške situacije, a iz svega toga jasno je da je projekt obnove žičare prijeko potrebno realizirati – objašnjava ravnateljica parka te poručuje da treba popraviti jednu šumsku cestu kako bi imali alternativu za hitne slučajeve.

Komentara 8

PA
patricword
00:07 29.10.2014.

Sve će to rođo iz Remetinca riješit,

DO
domani
16:56 28.10.2014.

Sljmenskom cestom treba zabraniti prijevoz za sva vozila osim organiziranog prijevoza.

ST
stefj
17:00 28.10.2014.

Jedna žičara bi više donijela nego proširenje ceste. Dati žičaru u koncesiju i to je to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije