Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlasnike kafića i restorana 'guši' država

Ugostitelje kažnjavaju i ako kanta nema poklopac

15.02.2014., Zagreb - Lijepo, suncano i toplo vrijeme izmamilo je veliki broj gradjana na terase kafica te na setnju samim Trgom Petra Preradovica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
24.11.2014.
u 08:30


Neke su inspekcije izdale vodič kroz propise, no ugostitelji su i dalje zbunjeni. Na području Zagreba djeluje ih oko 5000, a smatraju da ih inspekcije "guše" enormno visokim kaznama, od 2000 do pola milijuna kuna

Propisa koji se odnose na ugostiteljsku struku ima toliko da se većina ne može posvetiti svom baznom poslu. Zaključak je to radnog sastanka zagrebačkih ugostitelja koji su se okupili u petak na svom godišnjem forumu. Guše ih, kažu, enormno visokim kaznama koje ne mogu plaćati, a koje se reguliraju u sklopu 23 različita zakona, dok se u lokalima izmjenjuju turistički, carinski, porezni, sanitarni ili inspektori rada.

Treba nadgledati, ali...

– Nekada je ugostitelje nadzirao državni inspektorat koji se početkom ove godine rasformirao i podijelio na više ministarstava. Ugostitelji se teško snalaze među tolikim propisima. Inspektori kažnjavaju i najmanji prekršaj, kao što je nedostatak sapuna u toaletu ili WC papira – rekao je predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Nenad Šepak, vlasnik poznatog kafića Kvak, jednog od 5000 ugostiteljskih objekata koliko ih ima u Zagrebu.

I najmanji prekršaj inspektori kažnjavaju kao što je nedostatak sapuna u toaletu

Nenad Šepak

vlasnik kafića Kvak

Kazne su od dvije do 500 tisuća kuna, a najčešće kažnjavaju jer jelovnik nije napisan na barem jednom stranom jeziku, nije istaknuto radno vrijeme, znak zabranjenog pušenja nije na vidljivom mjestu ili koš za otpatke u kuhinji nije pokraj svake radne površine ili nema poklopac. To su potvrdili i inspektori koji su gostovali na forumu. Radi lakšeg snalaženja, Ministarstvo turizma sastavilo je vodič koji je odnedavno na stranicama zagrebačkih ugostitelja (www.zg-ugostitelj.hr).

– Vodiče ima i porezna uprava te inspekcija rada, no oni bi se morali napisati laičkim rječnikom – rekao je Šepak te dodao da bi se trebali usredotočiti na to da kažnjavaju crnu i sivu ekonomiju. Nadgledati treba, dodaje, no prije ispisivanja kazne trebali bi sagledati sve segmente.

A pisoar za osoblje?

Restoran Carpaccio u Teslinoj kaznili su jer u garderobi za osoblje nisu, uz WC školjku, imali i pisoar.

– Manji su to prekršaji koji ne utječu na kvalitetu hrane ni na našu uslugu. Od 206 kvadrata, tek 80 otpada na prostor gdje se jede, dok je ostalo ono što moram imati prema zakonu – kuhinja, skladište, garderoba... Imamo 12 različitih frižidera, posebne komore za spremanje hrane – kaže vlasnik Vladimir Lisak te dodaje da je u putovanjima po inozemstvu obišao mnoge poznate restorane, no nijedan nije podlijegao tolikim zakonima.

Komentara 8

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
11:52 24.11.2014.

Vele ugostitelji kaznjava ih se zbog sitnica wc papira sapuna pa kaj je njima pa to je higijenski minimum i treba ih kaznit ako nema tog minimuma pa jos imaju i cucavce neki nisam mogao vjerovat i nisam cesto u kaficima po gradu al kad jesam i odem u wc treba imat gas masku

DO
dom42
20:57 24.11.2014.

Ugostitelji kad kukate diže mi se kosa na glavi....kad su vam uveli fiskalne...."zatvoriti će mo, propadamo...." i što....naviknuti su (čast rijetkim iznimkama), da se obogate za par godina....sad na moru svako dan sam na kavi, sladoledu i kad me vide ne daju račun jer sam stariji pa ne mogu biti inspektor...bio sam bar 100 puta u kafiću a račun sam dobio 4-5 puta....e tu treba biti strog...usta su im puna domoljublja a varaju voju državu kao nikada, nemojte se bar busati u prsa....sramota

TR
True
12:14 24.11.2014.

Ima kod nas propusta, ali inspektori koriste naše nepoznavanje propisa. Pogledao sam te vodiče po ministarstvu, a i ove druge. To je pisano za odvjetnike, a ne nas. Navodno je u najavi opsežni vodič za sve ugostitelje, tako je meni najavio čovjek koji mi servisira fiskalnu blagajnu, kaže da će prodaja ići preko njega (?).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije