Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranci u Zagrebu

Učim hrvatski da budem prava zagrebačka snaha

27.06.2016., Zagreb - Polaznici Sveucilisne skole hrvatskog jezika i kulture. DKS_56139847  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
28.06.2016.
u 14:00

Školu hrvatskog jezika i kulture već 25 godina organiziraju Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu.

Bok, hvala i dobro. Te vokabular potreban da se prati nogometna utakmica. Toliko hrvatskog zasad zna Bridget Dejanovic.

– Muž me naučio samo osnovno, da mogu pratiti prvenstvo, a ostalo ću s vremenom svladati – govori kroz smijeh 35-godišnja Amerikanka, koja se prije sedam mjeseci udala za Zagrepčanina kojeg je upoznala u Bostonu. Na kraju su donijeli odluku da se presele u Hrvatsku, pa je Bridget počela s učenjem jezika. I to poprilično intenzivno. Upisala se, naime, u Školu hrvatskog jezika i kulture koju već 25 godina ljeti organiziraju Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu.

Dobit će diplomu

– Kada sam se udala, obećala sam obitelji svoga supruga da ću naučiti jezik i postati prava hrvatska snaha – objašnjava Bridget Dejanovic te dodaje kako ju je Hrvatska odmah osvojila, posebice njezina povijest i arhitektura, pa želi više naučiti i o zemlji te kulturi. A upravo će to moći u ovoj školi.

– Nastava je jako intenzivna, samo učenje jezika traje svaki dan po šest sati, nakon čega još slijede predavanja o kulturi i povijesti – objašnjava ravnateljica škole Zrinka Jelaska te dodaje da će polaznici nakon četiri tjedna dobiti diplomu.

Ove godine školu pohađa 25 polaznika iz devet država s četiri kontinenta, a uče u malim grupama, s obzirom na to da nemaju svi istu razinu znanja. Dok su neki, naime, potpuni početnici, poput studenata koji su došli na razmjenu u Zagreb, većina su potomci hrvatskih iseljenika koji već znaju ponešto jezika, ali ga žele usavršiti.

– Moji su roditelji u mladosti otišli iz Zadra u SAD pa, iako kod kuće pričamo hrvatski, već se jako izmiješao s engleskim, pa ga želim popraviti – rekla je 19-godišnja Lucija Matković te poručila kako joj se u Hrvatskoj najviše sviđa to što svi uživaju u životu. A i ljudi su simpatični.

Cijela kao nacionalni park

U školi koja je jučer počela s radom uvodno je predavanje o hrvatskom identitetu održao profesor Božo Skoko te iznenadio polaznike podacima u zemlji.

– Većina polaznika prvi se put susreće s Hrvatskom, a svima im je prva asocijacija sport i kravata, pa im želimo pokazati da ima još puno toga – objasnio je Skoko te dodao da se polaznici uvijek iznenade posebnostima zemlje. Tako je jedan polaznik zaključio da je Hrvatska toliko lijepa da je cijela nacionalni park.•

Komentara 3

VI
Vito
07:14 29.06.2016.

Ona trojca na slici iza djevojaka isto žele biti zagrebačke snahe ____________ I onda nek me netko uvjeri da Zagrebčani nisu tolerantni i da su homofobi. ________- Došli dečki udati se u Zagreb

TH
than
00:16 29.06.2016.

Gubis vrijeme, ionako cete ubrzo nazad...

Avatar Dr Evil
Dr Evil
08:48 13.10.2016.

uuu onaj je baš zagorio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije