Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje

Učenik koji napusti školovanje državu za cijeloga života može koštati i do milijun eura

Stručni skup
Foto: Pragma
Autor
Sandra Golemac
23.10.2014.
u 17:00

Udruga Pragma predstavila je publikaciju "Potpora mladima, roditeljima i stručnjacima – sprječavanje ranog napuštanja školovanja"

Više od četiri posto mladih između 18. i 24. godine nije u našem sustavu obrazovanja, nisu na osposobljavanju, niti su zaposleni. Rano napuštanje školovanja, naime, utječe na isključenost, siromaštvo i nezaposlenost. Trošak je to, kako za pojedinca, tako i za društvo. Jedna mlada osoba koja napusti školovanje, primjerice u Norveškoj, tijekom cijeloga života trošak je za državu u iznosu od gotovo 2 milijuna eura.

Upravo se tom problematikom bavi publikacija “Potpora mladima, roditeljima i stručnjacima – sprječavanje ranog napuštanja školovanja” koju je tiskala Udruga Pragma i podijelila svim srednjim školama u Hrvatskoj, a koja je jučer predstavljena u Novinarskom domu.

– Osnovna je svrha ove publikacije prepoznati mlade kao resurs društva i pružiti im potporu u prevladavanju prepreka na obrazovnom putu – poručio je Nedjeljko Marković, predsjednik Udruge Pragma, ujedno i urednik spomenute publikacije.

Pragma je tijekom 2011. i 2012. godine provela istraživanje koje je obuhvatilo 15 ravnatelja srednjih strukovnih škola i 12 ravnatelja učeničkih domova u Zagrebu kako bi ustanovili moguće mjere za sprečavanje napuštanja školovanja. Na ponašanje učenika, naime, utječe odnos s nastavnicima, s obitelji, ali i njihove intelektualne te emocionalne karakteristike.

– Delinkvencija, uživanje droga, bježanje s nastave ili problemi s disciplinom samo su neki od najčešćih oblika ponašanja učenika koji su u riziku od ispadanja iz sustava obrazovanja – stoji u predstavljenoj publikaciji.

Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Valter Boljunčić najavio je jučer tematsku sjednicu o problematici mladih koji odustaju od školovanja, dok je Anny Brusić iz Hrvatske udruge poslodavaca istaknula kako će od deset radnih mjesta samo jedno biti za one s niskim obrazovanjem.

Komentara 3

TH
than
23:47 23.10.2014.

Hrpa gluposti. Pa imamo skoro pola milijuna ljudi koji ne rade. A neki imaju fakultete, ogromna vecina barem ima srednju skolu... Ne mogu zaposliti niti te, a zabrinjavaju ih oni koji napuste skolovanje ?!?! Najzalosnije je usporedjivati nas sa Norveskom. Norveska prosjecna placa je recimo 6x veca nego nasa. Socijala tamo zivi normalno, a ne kao kod nas da trazi boce. Cijene su slicne nasima, osim, ako ne ides u luksuz. Neces tamo piti jeftino gazirano pice, jer je to pice nezdravo. Isto i alkohol i cigarete...

Avatar imotska115
imotska115
00:22 24.10.2014.

Sta ce mi skola kad nemam posla, i perspektive u lijepoj nasoj. Zaradim vise na zapadu bez skole i to na konstrukciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije