Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ NEMA DETALJA

Uber: Jako smo zainteresirani za Zagreb, ali ne znamo kad stižemo

Rob Khazzam
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
04.05.2015.
u 11:31

Kad će Uber stići u Zagreb ne zna se, ali to neće biti vrlo brzo. Zasad prate zainteresiranost, ali nemaju još lokalni tim

Odgovor na najzanimljivije pitanje na poslovnoj konferenciji ''OMG Commerce'' ipak nismo dobili – kada će Uber doći u Zagreb. Već tjednima se nagađa da bi ta mobilna usluga koja je izravni konkurent taksi službama mogla stići i u Zagreb.

– Stižemo uskoro. Imamo još puno posla u regiji. Krenuli smo u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj. Vrlo smo zainteresirani doći u Hrvatsku, ali još nismo u fazi da imamo termin. Mogu samo reći da gledamo svako tržište u srednjoj i istočnoj Europi. Često tržište prvo nas izabere, stalno nas kontaktiraju potencijalni vozači s pitanjima kada ćemo doći u njihov grad. A najvažnije je pronaći dobar lokalni tim, izjavio je Rob Khazzam, glavni Uberov menadžer za proširenje.

Uber je aplikacija za smartphone koja spaja putnike s vozačima te im omogućuje ocjenjivanje vozača. Projekt je osnovan 2010. u San Franciscu, a brzo se proširio i izvan granice Amerike. Danas je Uber aktivan u 57 zemalja i 300 gradova, a posljednjih 9 mjeseci počele su usluge i u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

– Mi nismo tvrtka za prijevoz, ne zapošljavamo vozače, nas samo zanima graditi efikasno tržište i osnažiti vozače mobilnom tehnologijom kojom će lakše pronaći mušterije. To radimo jako dobro i najbolja smo prilika za vozače. Najveći doprinos je fleksibilnost, a zarada je vrlo konkurentna. Vozači mogu uzeti stanku kada im to odgovara, voziti kada im paše i kako im paše u svome autu, ne trebaju ni odijelo nositi, ocjenjuje Khazzam prednosti za vozače koji odluče postati dio Uber servisa.

O zabrinutosti putnika o sigurnosti u prijevozu s Uber vozačem kaže da su putnici u prednosti u odnosu na druge uobičajene taksi službe.

– Možete odmah znati sve o vozaču jer vidite na mobitelu cijeli njegov profi, a ne strahovati da će te netko silovati svaki put kad naručiš taksi u stranoj zemlji. Provjeravamo podatke i dokumente svakog vozača. U svakom gradu svaki je vozač prošao intervju s nama. Nakon svake vožnje svaki je vozač ocijenjen od putnika. Također, s Uberom možete dobiti automobil za 5 minuta ili kraće. Danas ljudi žele da po njih dođe vozilo već u dvije minute. Također, plaćate bez komplikacija – opisuje Uberov šef za proširenje.

Khazzam priznaje da trenutačno nemaju razradu plana za Zagreb. Što znači da se u skorom roku Uber sigurno još neće aktivirati u Zagrebu. Ističe da na širenje usluge ovisi i koliko ima korisnika aplikacije u određenom gradu.

Uber je danas najveća taksi služba na svijetu, no tvrtka ne posjeduje nijedno vozilo, ne zapošljava vozače, nego nudi softversko rješenje koje spaja putnika i vozača. Zbog velikih kritika i pobuna vozača taksija, Uber je zabranjen u nekim europskih metropolama, pa čak i u cijelim državama poput Njemačke i Francuske.

I zagrebački taksisti bune se protiv dolaska Ubera. Još nije jasno ni poznato kako će se postaviti Uber u Zagrebu, u kojem se mora kupiti licencija da bi se moglo imati taksi službu. Uber inače ne kupuje licencije, a svoju uslugu često prilagođava lokalnoj sredini. 

>> 'Uber nikako ne može biti dobar za korisnika ni za državu'

>> U inozemstvu svađe taksista i Uber vozača sve češće

Ključne riječi

Komentara 5

TA
taksistLegalist
12:19 04.05.2015.

Nemojmo biti naivni - Uber nije taksi služba, nema nikakve odgovornosti ni prema vozačima ni prema putnicima, on samo 'glumi' taksi centralu i ubire proviziju...

IK
ikonoklast
13:10 04.05.2015.

bude došel i mladi gospon?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije