Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreću na put

U Zoološkom vrtu, ali i europskom selu roda Čigoču pravi baby boom roda

28.07.2014., Cigoc - Djelatnici zagrebackog Zooloskog vrta u Parku prirode Lonjsko polje na slobodu su pustili cetiri mladunaca bijele rode. U selu Cigoc u Lonjskom polju ove godine od 34 para roda njih 26 izleglo je 70 mladih roda. Rode za vrijeme toplih
29.07.2014.
u 10:16

Već nekoliko godina u Zoološkom vrtu imamo zaljubljeni par roda koji se uspješno razmnožava – kaže zoologinja D. Beneta

Čigoč, europsko selo roda, od ponedjeljka ima četiri nova stanovnika. Rode koje su na svijet došle u Zoološkom vrtu Zagreb puštene su kako bi se prilagodile i s ostalima krenule na daleki put prema Africi.

Ovo je deveti put da se mlade rode koje se izlegnu u Zagrebu puštaju u Čigoču, selu koje se nalazi unutar Parka prirode Lonjsko polje.

Put prema Africi

– Već nekoliko godina u Zoološkom vrtu imamo jedan zaljubljeni par roda koji se uspješno razmnožava. Ovdje se nalazi velika kolonija roda i mlade se rode, koje puštamo, trebaju uklopiti u novo jato. Njihovo prilagođavanje ostalima važno je jer na put dug gotovo 10 tisuća kilometara kreću od sredine kolovoza – kazala je Dijana Beneta, zoolog u zagrebačkom Zoološkom vrtu.

S malo opreza svaki mladi ptić izlazio je iz kutije u kojoj je došao i uz malu pomoć zaštitara prirode ubrzo poletio te se pomiješao s ostalima u Čigoču.

Mlade rode promatrat će čuvari u Parku prirode Lonjsko polje. Usprkos kiši, što nije dobro za period razmnožavanja i period kada mlade rode rastu, i u Čigoču je pravi baby boom roda.

– Od 34 para bijelih roda u Čigoču izlegla su se 62 mlada ptića. Vlažni period donio je obilje hrane za potomstvo pa će mlade rode biti spremne za put – rekla je Sandra Prevendar Nekvapil, čuvarica prirode.

Svaka mlada roda ima svoj broj i u kontaktu su s prirodnjacima iz Afrike. Neke od roda iz Čigoča znaju doletjeti i do samog toplog juga afričkog kontinenta.

Više nego mještana

Inače, Čigoč je zbog velike kolonije roda koje se gnijezde na malom području i krovovima kuća, i gdje ih katkad bude i više nego mještana, prije dvadeset godina proglašen prvim europskim selom roda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije