Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porast će broj posjetitelja

Ovako će izgledati zagrebački ZOO nakon modernizacije vrijedne 38 milijuna kuna

zoološki vrt Zagreb
Foto: ZOO Zagreb
1/8
19.10.2014.
u 16:55

Projekt uređenja zoološkog vrijedan je 38 milijuna kuna, a iz fondova EU dobiveno je 95 posto iznosa

Devet dalmatinskih pelikana za nekoliko će tjedana iz Beča doći u zagrebački Zoološki vrt. Iako su “Dalmatinci”, u Hrvatskoj ih nema pa će upravo u Zagrebu naći svoj dom. I to u novoj nastambi koja će im se sagraditi u sklopu projekta modernizacije Zoološkog vrta grada Zagreba.

Neće se zatvarati

Podsjetimo, za veliki projekt zoološkog vrta i Grada Zagreba, koji vrijedi 38 milijuna kuna, iz fondova Europske unije dobiveno je čak 95 posto sredstava, dok će ostatak osigurati Grad.

Konačan cilj modernizacije vrijedne 38 milijuna kuna jest privlačenje još većeg broja posjetitelja

Davorka Maljković

ravnateljica

– Sve smo počeli pripremati još 2004. godine nadajući se da će Hrvatska što prije postati članicom Unije pa ćemo se moći prijaviti na fondove. Kad se to konačno i dogodilo, prijavili smo se s ciljem povećanja broja posjetitelja te novac i dobili – objasnila je ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković dodajući da je ZOO šesta ustanova po posjećenosti u Hrvatskoj i prva u Zagrebu. A kako bi se broj posjetitelja još povećao, radovi na modernizaciji vrta već su počeli.

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Do jeseni 2016. godine moramo biti gotovi. Zato smo već počeli s organizacijom i pripremama terena – objasnila je Maljković dodajući da se zoološki, unatoč radovima, neće zatvarati te će čitavo vrijeme obnove ostati otvoren za posjetitelje. A oni će uskoro moći uživati u sasvim novom doživljaju zoološkog vrta, kao i u žirafi čiji je dolazak, također za najkasnije dvije godine najavio gradonačelnik Milan Bandić.

Pri samom ulazu u vrt posjetitelje će dočekati infokućica, blagajna će se premjestiti na prostor prvog otoka, a uz nju naći će se nastamba za spomenute dalmatinske pelikane. Preko puta nastaje nova suvenirnica u sklopu Madagaskara u kojem će ljudi moći ući među lemure te se družiti s ugroženim vrstama s tog afričkog otoka.

Foto: ZOO Zagreb

– Na tom području bit će i dva nova mosta, Ribarov most pokraj skulpture napuljskog ribara, koja će se također obnoviti, i Darwinov most koji će spajati sadašnji drugi otok s prostorom Labuđeg otoka, na koji do danas posjetitelji nisu imali pristupa – najavila je ravnateljica ZOO-a i dodala kako će se obnoviti i Lavlji most, koji je već upitne statike. U drugom dijelu vrta nalazit će se velika volijera za afričke ptice u koju će posjetitelji također moći ući, prostor novog restorana, novi edukativni centar te rezervni ulaz u zoološki vrt koji će biti orijentiran prema Maksimirskoj. Obnavljat će se i južna te sjeverna ograda vrta te staze i šetnice uz koje će se postaviti optički kabeli.

Novi projekti

– Posebno zanimljiv svakako će biti kružni obilazak ZOO-a jer će posjetitelji ulaziti na jedan ulaz, a izlaziti preko Ribarova mosta, kao i činjenica da će se do Labuđeg otoka sad moći i preko mosta, a ne samo čamcima. Sagradit će se i veliki ugostiteljski objekt, koji će konačno moći primiti veliki broj ljudi, i to na prvom katu, dok će se u prizemlju smjestiti sanitarni čvorovi – rekao je Jurica Ambrožić iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, nositelj projekta modernizacije. Iz Zoološkog vrta najavili su da ovo nije kraj projektima.

Komentara 9

NO
nonasur
18:30 19.10.2014.

Bravo! EU fondovi su jedna od rijetkih prilika koje uistinu mogu potaknuti rast domaćeg BDPa. Problem je samo u tome što je nesposobna domaća birokracija dobrim dijelom zaslužna za njihovu aktivaciju. 'Samo'...

DU
Deleted user
11:43 20.10.2014.

Jedina prava investicija u Zagrebački ZOO je njegovo preseljenje na lokaciju koja je primjerena za tu svrhu, a sve ostalo je bacanje novaca. Suvremeni ZOO ne može biti smješten u najljepšem dijelu najljepšeg gradskoga parka. Životinja koje se tamo nalaze zahtijevaju nekoliko puta veći prostor na lokaciji koja će biti podalje od jedne od najfrekventnijih i najbučnijih zagrebačkih ulica. Što rade udruge za zaštitu životinja, nigdje se ne čuje njihov glas.

Avatar Nexus
Nexus
20:09 19.10.2014.

A čunci, se bumo opet mogli vozit u čuncima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije