Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HEP-Toplinarstvo

U zgradama gdje još postavljaju razdjelnike, ne pušta se grijanje

grijanje
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
02.10.2015.
u 14:26

Oko 30 tisuća vlasnika stanova koji se griju preko toplane, a koji su bili dužni ugraditi razdjelnike topline ove sezone očekuju uštede

U školama, bolnicama, vrtićima i brojnim stambenim zgradama diljem grada od jučer je uključeno grijanje. HEP Toplinarstvo počelo je, naime, sezonu grijanja, a do kraja tjedna radijatori će biti topli u svim zgradama za koje je pristigao dopis predstavnika suvlasnika da su završeni radovi, ako ih je bilo.

– Naši su djelatnici na terenu, no grijanje se ne uključuje kvart po kvart, već su naše ekipe podijeljene po područjima pa svaka obavlja posao na svojem terenu – objasnila je Silvija Barić iz Toplinarstva. Kazala je da grijanje neće moći pustiti u onim zgradama u kojima su postavljani razdjelnici ili rađene druge promjene na instalacijama zbog kojih su ovo ljeto morali isprazniti cijeli sustav.

– Da bismo u tim zgradama pustili grijanje, moramo dobiti dopis predstavnika da je sve završeno pa molimo sve koji još nisu, da to učine – pozvala je Barić. Budući da je, prema neslužbenim podacima, razdjelnike topline dosad ugradilo tek 40-ak posto vlasnika stanova koji se griju preko toplane, a rok je za one u zgradama s više od 70 stanova kraj ove godine, provjerili smo u Ministarstvu gospodarstva hoće li njihovi inspektori nakon 1. siječnja u kontrolu i kažnjavanje vlasnika s iznosom od 10 do 50 tisuća kuna.

– Za neugrađivanje razdjelnika, tj. drugih mjernih uređaja u stanove do predviđenih rokova Zakonom o tržištu toplinskom energijom propisana je novčana kazna, a trenutačno se ne namjeravaju mijenjati zakonski rokovi, koji su i dio europske direktive – kazao je glasnogovornik ministarstva Tomislav Cerovec.

Objasnio je da je riječ o direktivi koja propisuje obvezu vlasnicima stanova da zbog racionalnijeg korištenja energije, odnosno provođenja mjera energetske učinkovitosti moraju ugraditi uređaje za regulaciju odvajanja topline, razdjelnike ili uređaje za mjerenje potrošnje toplinske energije, čime se locira potrošnja na samom mjestu potrošnje. Također, kazao je da je to preduvjet za osiguravanje transparentnog obračuna potrošnje toplinske energije i unutar stana i kao zajednička potrošnja svih stanara u jednoj zgradi.

Inače, razdjelnike topline u starim zgradama dosad je, prema dostupnim podacima Toplinarstva, ugradio 12.781 od sto tisuća potrošača, dok u istim zgradama 1674 potrošača to nije napravilo pa će plaćati veće račune čime ih se kažnjava i potiče da ih ugrade čim prije.

Komentara 17

Avatar liquidsky
liquidsky
15:06 02.10.2015.

Kako podli članak. Nitko koga poznajem, a već ima razdjelnike nije uspio uštedjeti ništa - osim ako zatvori ventile i smrzava se cijelu zimu. Računi su u tom slučaju skoro jednaki onima dok nije bili razdjelnika ili tek nešto manji. Razdjelnici su dobri za zemlje visokog standarda u kojima nema stambenih zgrada starijih od 20-ak godina. U Hrvatskoj i sličnim zemljama trećeg svijeta razdjelnici su obična prevara građana na kojoj profitiraju dobavljači-monopolisti i oni koji su s njima u sprezi.

Avatar neugodan
neugodan
15:11 02.10.2015.

Koga da uhvatim za vrat ako mi racuni nece biti manji nego prosle godine?????????????????????

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
20:02 02.10.2015.

Prisiljen sam zakonski da mi se ugrade razdjelnici, svjestan da ću plaćati više a grijati se manje. Bez izmjene vanjske stolarije i obnove fasade zgrade, te termostata u svakom stanu, UŠTEDA NEMA!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije