Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlaze na posao

U Zagrebu zaposleno oko 390 tisuća građana, polovica su žene

20.03.2014., Zagreb - Gradiliste shoping centra Supernova koji se gradi u blizini zagrebacke obilaznice kod cvora Buzin. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
22.09.2014.
u 11:00

Grad danas predstavlja projekt samozapošljavanja visokoobrazovanih žena koje bi nakon prekvalifikacije postale dadilje

Zagrebačka burza rada ili točnije burza nezaposlenih na kojoj je sad oko 47 tisuća osoba ubrzo bi mogla postati 'siromašnija' za 40-ak žena. Riječ je o projektu kojim su Grad i Zavod za zapošljavanje nezaposlene visokoobrazovane žene godinu dana pripremali na samozapošljavanje za dadilje. Tako bi one koje su se dodatno školovale tijekom godine ubrzo trebale burzu zamijeniti vlastitim biznisom, a da bi u njemu mogle i uspjeti obećava nedavna najava gradonačelnika da će Grad osim vrtića roditeljima sufinancirati i čuvanje djece kod dadilja.

–Cilj projekta je podučiti i ohrabriti nezaposlene da se odluče na vlastiti posao, od toga kako osnovati obrt do vođenja knjiga i marketinga - kazala je Jelena Ricov, pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije.

Nuditi opsežniju uslugu

Za dadilje su se, kaže, odlučili jer je taj posao na tržištu tražen, ali i zato jer na burzi ima dosta visokoobrazovanih žena do 40 godina koje se mogu brzo prekvalificirati.

–Tu nije riječ isključivo o dadiljama koje će čuvati djecu već je cilj ponuditi opsežniju uslugu. Roditeljima danas treba pomoći i pokupiti djecu iz vrtića, odvesti ih na dodatne aktivnosti, pomoći pri pisanju zadaće i slično, a na legalan način - pojasnila je Ricov.

I dok će Grad rezultate jednogodišnjeg projekta predstaviti danas, indikativni su podaci iz analize lanjske statistike zaposlenih i nezaposlenih Zagrepčana. Saznajemo da su od 47 tisuća nezaposlenih polovica žene..

Žene čine i polovicu (191.000) svih zaposlenih Zagrepčana (390.000), najviše (35.000) ih je u trgovini.

Dominacija u financijama

Najviše zaposlenih žena (više od 50.000) dobi je između 30 i 40 godina, dok ih je na poslu sa 65 i više godina manje od 500. Svakodnevno na posao odlaze i 23 maloljetne ženske osobe, te 72 maloljetna muškarca. U odnosu na muškarce, žene su zastupljenije i u obrazovanju (21 tisuća od 28 tisuća zaposlenih), zdravstvu i socijali (20 od 25 tisuća), a zanimljivo je da ih je više i u financijskom sektoru (13 od 20 tisuća). U odnosu na muške najmanje ih je u građevini (od 19 tisuća, tek tri tisuće).

Prema dostupnim podacima za 320 tisuća zaposlenih u javnom i privatnom sektoru (od 390 tisuća, bez obrtnika i slobodnih zanimanja) od 160 tisuća žena 140 tisuća ih ima ugovor na neodređeno, time i sigurnije radno mjesto. Ugovore na određeno ima ih 19 tisuća, a nešto više od tisuću rade kao pripravnice.

Komentara 1

NO
nonoinoq
13:35 22.09.2014.

Ne znam otkuda vam podaci o 47.000 nezaposlenih u Zagrebu, ali baš sam malo googlao i krajem kolovoza u evidenciji hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zagrebu je registrirano 41.127 nezaposlenih, vjerojatno je i registrirana zaposlenost veća od ovih 390.000. Kada se zbroje i oni koji rade u sivoj ekonomiji, a procjenjuje se da je u Hrvatskoj u 2014. 30-ak posto rada u "sivoj zoni", zaposlenih je sigurno u Zagrebu preko 420.000.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije