Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
socijalna slika 2013.

U Zagrebu radi 390.469 građana, a 46.588 ih još čeka svoju priliku

Nezaposleni
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
20.12.2014.
u 13:00

Pokazatelji upućuju na nastavak negativnih trendova, no prosječna je plaća u gradu ipak veća 129 kuna nego godinu ranije

Umjesto da su sretni što su diplomirali, kažu, osjećaju strah. Ne znaju kuda i kako dalje. Mjesecima, a neki i godinama, traže posao i to bez uspjeha. U pet godina, naime, broj nezaposlenih mladih do 29 godina porastao je za čak 120 posto. Od 46.588 nezaposlenih lani, čak je 27 posto mladih od 20 do 29 godina.

Najugroženiji

Podaci su to nove Socijalne slike Zagreba za 2013. godinu koju su jučer predstavili Gradski ured za socijalnu zaštitu i Ceraneo - centar za razvoj neprofitnih organizacija. Kako su istaknuli, najugroženije skupine na tržištu rada su mladi s visokom stručnom spremom, osobe upravo pristigle s fakulteta, bez radnog iskustva.

Među njima je i 24-godišnja Marina Kuser.

–U rujnu sam diplomirala socijalni rad i odonda bezuspješno tražim posao. U mojoj generaciji vlada veliki pesimizam, jer mjesta za nas, čini se, nigdje nema. I kolege kucaju od vrata do vrata, ali uzalud - istaknula je Marina, te dodala kako je tek prije nekoliko dana dobila priliku za stručno osposobljavanje na godinu dana.

–Drago mi je zbog toga, ali sam opet nakon godinu dana na nuli. Što nakon toga - pita se.

U najnovijoj Socijalnoj slici grada prikazano je devet konkretnih područja kao izazova socijalnog razvoja grada, a to su stanovništvo, kućanstva i obitelji, stanovanje, odgoj i obrazovanje, zaposlenost i nezaposlenost, ekonomski pokazatelji, zdravstvena zaštita, socijalna zaštta i sufinanciranje projekata i programa.

Nastavljen je, naime, trend rasta građana starijih od 65 godina, pa ih je u odnosu na godinu prije čak oko dvije tisuće više. Više je i korisnika socijalne pomoći, s 10.300 korisnika 2012. godine broj se lani povećao na 10.903 njih.

Više izvanbračne djece

–Socijalnu sliku grada pratimo od 2000. godine, a prvi put smo je izradili na jedan drugačiji način. Istaknuli smo najugroženije kategorije uz primjer dobre prakse kako popraviti situaciju i na čemu ćemo poraditi provodeći Socijalni plan do 2020. godine - poručila je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu.

Lani se 16 posto više djece rodilo u izvanbračim zajednicama, a više je i razvoda, čak 356 na tisuću sklopljenih brakova. Broj korisnika pomoći za podmirenje troškova stanovanja lani je bio 2049, što je više za gotovo 6 posto u odnosu na godinu prije. Pozitivno je što je iznos prosječne plaće porastao s 6404 na 6533 kune.

>> Oko 100 tisuća Zagrepčana na rubu - 'Najgore mi je kada stignu računi, a ja ih ne mogu platiti'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije