Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol 'Trešnjevka za djecu'

U Zagrebu je premalo igrališta za najmlađe, a problem su i vandali koji dječje parkove uništavaju

22.11.2014., Zagreb - Zvonimir Milcec dobio svoj park na Tresnjevackom trgu. Park je otvoren u spomen ove godine preminulom knjizevniku i novinaru, te zagrebackom kronicaru.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Robert Anić/PIXSELL
29.03.2015.
u 11:00

U gradskoj četvrti Trešnjevka-sjever godišnje se oko tri milijuna kuna izdvaja za uređenje dječjih igrališta

Kolika je važnost kvalitetnih dječjih igrališta za razvoj najmlađih, raspravljalo se na okruglom stolu "Trešnjevka za djecu". Stručnjaci s Kineziološkog fakulteta, gdje se skup jučer i održao, ravnatelji dječjih vrtića te nadležni složili su se da je na Trešnjevci premalo zelenih površina te da se one postojeće moraju kvalitetnije urediti.

– U male komunalne akcije spada i uređivanje infrastrukture za djecu i za to se područje godišnje izdvaja oko tri milijuna kuna, a jedan od trenutačno najvažnijih projekata upravo nam je uređenje igrališta uz vrtić "Grigor Vitez" na Rudešu – rekao je Ivan Butorac, predsjednik Vijeća gradske četvrti Trešnjevka-sjever. Ipak, ravnatelji dječjih vrtića požalili su se da im i one parkove koji su uređeni uništavaju vandali, što su potvrdili i predstavnici Zrinjevca.

– Mi u parkovima uopće ne možemo imati vodene elemente jer ih se odmah uništi – rekla je Vesna Bajza iz Zrinjevca, na što su stručnjaci dodali kako se širu zajednicu treba uključiti u uređenje parkova kako bi osjećali da je to prije svega njihov prostor. – Grad je svjestan problema dječjih igrališta i mi ćemo učiniti sve da ih uredimo, a potom i zaštitimo kako bi služila svrsi – rekla je pak Bosiljka Devernay, voditeljica Odjela za predškolski odgoj u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport.

A na pitanje zašto su uopće parkovi važni u životu djece odgovorili su stručnjaci, pedijatri i kineziolozi, koji su objasnili da djeca koja vježbaju imaju bolju koncentraciju na nastavi. Također, vrijeme provedeno u prirodi potiče djecu na fizičku aktivnost te se smanjuje rizik pretilosti, koja je sve veći problem među mladom populacijom.

>>Za dječja igrališta i asfaltiranje dobivaju 24 milijuna kn manje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije