Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blago njima

U Zagrebačkom holdingu viša plaća i za rad na propuhu

otvorenje velesajma
Jurica Galoić/PIXSELL
01.06.2012.
u 10:00

Iako uprava sa sindikatima pregovara o smanjenju prava poput regresa i božićnica, radnici zagrebačke megatvrtke i dalje imaju ponajbolji kolektivni ugovor u Hrvatskoj

Radnici Zagrebačkoga holdinga, njih više od 12.000, mogu se pohvaliti najkvalitetnijim kolektivnim ugovorom u zemlji. Tekovina uspješnog sindikalnog pregovaranja pred kojom je 2002. godine “pao” zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potpisavši 44 stranice kolektivnog ugovora, presedan je definiranja radničkih odnosa u Hrvatskoj i o njima veliki dio domaće radne snage može samo sanjati.

Spriječiti zloporabu

Zaposlenici 23 zagrebačke komunalne tvrtke koje od 2007. godine čine Zagrebački holding, osim visokih primanja koja su u prosjeku za srednju stručnu spremu 7000 kuna, a za VSS i više od 10.000 kuna neto, prema kolektivnom ugovoru imaju brojna prava. To su, primjerice, povećanja plaće od šest posto za rad na – propuhu te kupnje naočala ili zubne proteze u visini jedne prosječne plaće koju podmiruje poslodavac.

Holdingovci mogu koristiti slobodne plaćene dane za odlazak na kulturne i sportske manifestacije pa i za sudjelovanje na sindikalnim prosvjedima, čak i kada su takve aktivnosti uperene i protiv vlastitog poslodavca.

– Je li propuh osnova za isplatu dodatka na otežane uvjete rada, određuje stručna institucija. Dodatak je nadomjestak, radniku se financijski nadoknađuje za opasnost posla koji obavlja, a koja se ne može otkloniti zaštitnim sredstvima – objašnjava Darko Kleinberger, predsjednik Koalicije sindikata Zagrebačkoga holdinga.

Predstavnik radnika ne pobija mogućnost, zahvaljujući pravima kolektivnog ugovora, kupnje na račun tvrtke čak i zubne proteze, čiju eventualnu zloporabu, poručuje, treba nadzirati.

– Sindikat inzistira da se ova vrsta naknade isplaćuje samo u specifičnim uvjetima i to za pomagala koja HZZO ne priznaje, a preporuče liječnici specijalisti. Tražimo i da se isplaćuje stvarna cijena pomagala, a ne da svi automatski dobivaju jednu prosječnu plaću godišnje, iako je njihova cijena možda i niža – pojašnjava Kleinberger.

Ujedno ističe da su brojni korisnici prava iz ugovora i direktori podružnica, članovi uprave Holdinga te ostali visokopozicionirani zaposlenici, iako s njihovih adresa dolaze prozivke o kolektivnom ugovoru.

A ako i ima primjedbi, uprava Holdinga najviše ih pripisuje materijalnim pravima zaposlenika, smatrajući da je održivost ovakvoga kolektivnog ugovora, zbog velikih izdvajanja za plaće, regres, božićnicu te jubilarne nagrade, pod velikim znakom pitanja. U 2011. za jubilarne nagrade, koje su gotovo zaboravljene u privatnom sektoru, Holding je izdvojio otprilike 40 milijuna kuna jer, primjerice, njihov zaposlenik poslije četrdeset godina staža dobiva 28.000 kuna nagrade.

Ne žele na stup srama

– Uprava već neko vrijeme pregovara sa sindikatima radi smanjenja nekih radničkih prava, svjesna financijskog stanja u Holdingu. Dirat će se tako i u jubilarne nagrade, regres, božićnicu, koje želimo svesti na neoporezive iznose – pojasnio je Dušan Viro, glasnogovornik Zagrebačkoga holdinga. Uprava se u tome nada potpori čak 53 sindikata koji djeluju u ovoj gradskoj megatvrtki, no predstavnici radnika ne vide ništa sporno u pravima koje uživaju kolektivnim ugovorom. Poručuju kako njihov kolektivni ugovor ne treba biti na stupu srama, nego primjer prema kojem se poslodavci trebaju voditi u pregovaranju s radnicima.

– Ako državu želimo urediti prema europskom uzoru i standardima, onda je ovaj ugovor temelj toga, poručuju sindikati svima koji prozivaju prava zaposlenika Holdinga o kojima većina hrvatske radne snage samo može sanjati.

Komentara 19

HE
hellbani
10:33 01.06.2012.

a kako dobit tamo posel ? ... treba znat lopova Bandidosa

Avatar sofist
sofist
10:53 01.06.2012.

Fascinantno. Zanima me što bi dobili npr. skladištari u privatnom sektoru kada bi zatražili "naknadu za propuh". Iako sam po svom zanimanju određen za državne ili lokalne "jasle", stvarno je dosta gaženja radnika u privatnom sektoru za račun "državnih i lokalnih" zaposlenika

KR
krokodil28
10:19 01.06.2012.

Sjajan kolektivni Ugovor.Radnici holdinga imaju evropske plaće,regres,besplatno ljetovanje a umirovljenici,nezaposleni kopaju po kontenjerima.Bandiću gdje je nestao čovjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije