Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi u Hrvatskoj

U viteškom restoranu gostima je jedini alat za jedenje – mač

22.03.2015., Zagreb -Otvorenje prvog hrvatskog viteskog restorana Gospoja. Hrana se jede rukama, pije se iz drvenih pehara, a jedina rasvjeta su svijece. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/5
26.03.2015.
u 09:30

U "Gospoji" gosti ništa ne naručuju, jedu ono što se stavi ispred njih na stol. Kuhar im tek na kraju objašnjava što su jeli

Na stol među poznatim društvom iznose se plate u sljedovima.

Na njima je čitav odojak, patka, buncek, pečeni krumpir, kruh u komadu... Gosti viteškog restorana "Gospoja" ispred sebe imaju samo drveni podložak. Vilica, žlica, a ni noževa – nema. Mogu se poslužiti samo mačem zabodenim u drveni panj na stolu. Neobičan je to novi koncept koji je u Hrvatsku prvi unio mladi vlasnik Tomislav Bezak (26), koji je restoran u zagrebačkoj Ilici 433 otvorio prošli tjedan.

– Ljudi imaju dobre reakcije, no pitanje je koliko su to spremni probati – kaže Bezak te dodaje da i salatu moraju sami raditi jer uz glavno jelo i predjelo dobiju čitave rajčice, krastavce... Da bi upotpunio atmosferu, prostor je uredio poput dvorca pa se na zidovima mogu vidjeti ugravirani vitezovi, iznad stolova su viteške zastave, a gosti jedu osvijetljeni svijećama i bakljama jer struje nema.

Preko naslonjača stolaca prebačeni su pak podbradnici koje gosti stavljaju oko vrata. Pokraj njih stoji drveni lavor sa sapunicom, gdje mogu oprati ruke.

– Dosad smo odradili jednu takvu večeru u najužem krugu prijatelja. Poanta je da gosti ne mogu naručiti što žele, već jedu ono što im se servira, a na kraju večere kuhar objašnjava što je i kako spremio – kaže mladi Bezak koji u većini slučajeva i kuha.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

Još kao 19-godišnjak osvojio je nagradu za najboljeg kuhara Hrvatske, a bio je svojedobno i među najboljim kuharima Europe. – Prilagodit ćemo se ako u društvu postoje osobe koje su alergične na određenu namirnicu ili iz vjerskih razloga nešto ne jedu – kaže Bezak te dodaje da rade po narudžbi, a cijena po osobi ispada najviše 150 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije