Na stol među poznatim društvom iznose se plate u sljedovima.
Na njima je čitav odojak, patka, buncek, pečeni krumpir, kruh u komadu... Gosti viteškog restorana "Gospoja" ispred sebe imaju samo drveni podložak. Vilica, žlica, a ni noževa – nema. Mogu se poslužiti samo mačem zabodenim u drveni panj na stolu. Neobičan je to novi koncept koji je u Hrvatsku prvi unio mladi vlasnik Tomislav Bezak (26), koji je restoran u zagrebačkoj Ilici 433 otvorio prošli tjedan.
– Ljudi imaju dobre reakcije, no pitanje je koliko su to spremni probati – kaže Bezak te dodaje da i salatu moraju sami raditi jer uz glavno jelo i predjelo dobiju čitave rajčice, krastavce... Da bi upotpunio atmosferu, prostor je uredio poput dvorca pa se na zidovima mogu vidjeti ugravirani vitezovi, iznad stolova su viteške zastave, a gosti jedu osvijetljeni svijećama i bakljama jer struje nema.
Preko naslonjača stolaca prebačeni su pak podbradnici koje gosti stavljaju oko vrata. Pokraj njih stoji drveni lavor sa sapunicom, gdje mogu oprati ruke.
– Dosad smo odradili jednu takvu večeru u najužem krugu prijatelja. Poanta je da gosti ne mogu naručiti što žele, već jedu ono što im se servira, a na kraju večere kuhar objašnjava što je i kako spremio – kaže mladi Bezak koji u većini slučajeva i kuha.
Još kao 19-godišnjak osvojio je nagradu za najboljeg kuhara Hrvatske, a bio je svojedobno i među najboljim kuharima Europe. – Prilagodit ćemo se ako u društvu postoje osobe koje su alergične na određenu namirnicu ili iz vjerskih razloga nešto ne jedu – kaže Bezak te dodaje da rade po narudžbi, a cijena po osobi ispada najviše 150 kuna.