Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traje provjera

U Tržnicama dosad otkrili čak 20 lažnih svjedodžbi

Tržnica
Borna Filić/PIXSELL
19.04.2014.
u 17:00

Idu dalje - Dosad je u podružnicama Holdinga otkriveno 60 krivotvorenih dokumenata.

Broj krivotvorenih diploma i svjedodžbi djelatnika zaposlenih u gradskim ustanovama i Holdingu, a koji se otkrivaju nakon što je naložena cjelokupna kontrola vjerodostojnosti obrazovnih dokumenata svakim je danom sve veća.

Iako su fakulteti zatrpani jer moraju provjeriti više od 12 tisuća svjedodžbi Holdingovih zaposlenika šokira činjenica da broj krivotvorenih dokumenata koji svjedoče završenoj srednjoj školi – raste. Tako je u podružnici Tržnice Zagreb pronađeno već dvadeset lažnih svjedodžbi, a do sada je obrađeno tek 40 posto dokumenata zaposlenih u toj tvrtki.

Neće otkriti identitet

Iako je s prvim otkrivenim slučajem lažne diplome pravnice Ksenije Boras, Milan Bandić najavio kako će svi lažnjaci biti istaknuti, njihov identitet, bez obzira na njihov sve veći broj, neće biti otkriven.

Naime, protiv svih njih, u trenutku kada pristigne očitovanje s fakulteta ili srednjih škola podiže se kaznena prijava, slijedi otkaz, a svi će morati nadoknaditi štetu. Ona će se pak računati na temelju razlike koeficijenta kojeg je radnik trebao imati i po kojem mu se na temelju lažnog dokumenta zapravo obračunavala plaća.

– Jasan je postupak. Mi smo u Gradu prilikom zapošljavanja novih ljudi uvijek provjeravali njihove originalne isprave. Tako smo i otkrili mladu, stasitu i lijepu pravnicu Kseniju Boras koja je iz Holdinga htjela prijeći u Grad i to smo odmah reagirali. Zbog nje smo odlučili provjeriti dokumente baš svima, čak i onima koji ovdje rade godinama – rekao je Bandić.

Još 2002. radili provjere

Tako je u čitavom Holdingu brojka dosad otkrivenih lažnih dokumenata premašila 60. U toj megatvrtki kao ni u Gradu još uvijek ne znaju koliko će ih koštati cjelokupna provjera dokumenata, a koja bi barem prema nekim procjenama trebala biti gotova do sredine svibnja kada će se znati i konačni rezultati. Naime, u Gradu Zagrebu još su tijekom 2002. i 2003. godine izvršili provjeru svih vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma i te godine utvrdili deset krivotvorenih svjedodžbi i jednu krivotvorenu diplomu.

– Na temelju te analize osmorici je službenika tada prestala služba dok je za troje namještenika Općinsko državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu zbog zastare budući da krivotvorene isprave nikada nisu upotrijebili – objasnio je pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum.

>>Bandić o lažnim diplomama: Proklinjat će dan kad su to napravili!

Komentara 17

MA
mate45
08:16 20.04.2014.

koju vam diplomu ima direktorica tržnica.

Avatar anticenzura
anticenzura
19:51 20.04.2014.

Naravno da se imena moraju objaviti, kakva je to drzava sta stiti prevarante. U HR je lopovluk postalo zanimanje, samo im jos kurs fali za obucavanje.

ĆA
ćaćaća
10:50 21.04.2014.

samo 20 ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije